Domácí chléb

4. dubna 2006 v 10:50 | Kristýna |  Kuchařské dobroty
Domácí chléb
5 hrníčků hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
3 lžíce vlažného mléka
2 lžíce droždí (nepochopila jsem toto množství - dávám kostku)
1 lžíce mouky na kvásek
2 lžičky soli
1 - 2 lžičky kmínu
1 - 2 lžičky tymiánu
špetka cukru, troška octa, mouka na posypání plechu

Do mísy nasypeme hladkou mouku, tymián, sůl a kmín. Kvásek si v hrníčku připravíme z vlažného, oslazeného mléka, rozdrobeného droždí a malého množství mouky. Kvásek po vykynutí přidáme do mísy s moukou, přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě dvě šišky chleba. Položíme je na plech důkladně posypaný moukou, kde je necháme ještě 20 minut kynout. Těsně před vložením do rozpálené trouby potřeme chléb peroutkou namočenou v octové vodě a prudce pečeme asi 5 minut. Po snížení teploty dopékáme 1/2 - 3/4 hodiny. Během pečení povrch chleba ještě několikrát potřeme octovou vodou.

Já do těsta přidávám ještě trošku tlučeného fenyklu.

Dobrou chuť - Kristýna
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama