Listopad 2006

Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

16. listopadu 2006 v 14:14 Kuchařské dobroty
Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou
1 porce
Ingredience:
500 g kuřecích prsíček, plechovka sterilované kukuřice, 1 zelená paprika, smetana na vaření, 150 g Nivy, bazalka, provensálské koření
Popis přípravy:
Prsíčka nakrájíme na nudličky, naložíme do bazalky a provensálského koření (chvilku). Na oleji orestujeme naložená kuřecí prsíčka, přidáme celou plechovku kukuřice i s nálevem, papriku nakrájenou na kostičky a ještě chvíli restujeme. Potom přilejeme smetanu na vaření (10 %) a nastrouhanou Nivu a ještě prohřejeme.
Příloha je k tomu dobrá rýže nebo opékané brambory

Italské ossobuco

16. listopadu 2006 v 14:14 Kuchařské dobroty
Italské ossobuco
1 porce
Ingredience:
250 g lesních hub nebo žampionů, 4-6 plátků hovězí nebo telecí oháňky (může být jakékoliv hovězí), 2 lžíce hladké mouky smíchané se solí a pepřem, 50 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 1 velká jemně nakrájená mrkev, 2 velké řapíky nakrájeného celeru, 200 ml bílého (i červeného) vína, 220 ml rajčatové pasty, 250 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř
Popis přípravy:
Maso z obou stran pomoučíme a osmahneme na oleji s máslem. Poté maso vyjmeme a přidáme zeleninu, zlehka opékáme 5 minut a přidáme víno. Do pánve přidáme pyré, vývar a plátky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pod pokličkou dusíme dvě hodiny. Poté dochutíme podle libosti solí a pepřem

Lasagne pana Monte Castelloniho

16. listopadu 2006 v 14:13 Kuchařské dobroty
Lasagne pana Monte Castelloniho
1 porce
Ingredience:
Masový vývar: 250 g mletého masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 rajský protlak, sůl, oregano nebo tymián
Bešamelová omáčka: 40 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 500-600 ml mléka, sůl, pepř, muškát, 100 g strouhaného sýra
Popis přípravy:
Vývar: maso, nakrájenou cibuli a česnek lehce osmažit na oleji. Přidat protlak, sůl a zeleninu. Nechat 5-10 minut vařit a pak dochutit
Bešamel: z másla a mouky udělat světlou jíšku, do ní přidat studené mléko a za občasného míchání povařit. Dochutit solí, muškátem a pepřem, přidat polovinu sýra.
Lasagne: dno zapékací misky pokrýt slabou vrstvou bašamelové omáčky, tu pokrýt listy lasagní, zalít vývarem. Vrstvy prostřídat až navrch. Posypat sýrem, co zbyl. Zapékat v troubě 35-40 minut při 200 °C, dokud vrchní listy nejsou zlatavé až nahnědlé a měkké

Italské těstoviny od Antonína

16. listopadu 2006 v 14:13 Kuchařské dobroty
Italské těstoviny od Antonína
1 porce
Ingredience:
•300 g těstovin•olej (olivový)•směs koření "Italské těstoviny"•200 g kuřecích prsou•1 střední cibule•bílek z 1 vejce•solamyl•200 ml rostlinné (nebo lehké) smetany na vaření•1 trojúhelníček měkkého taveného sýra•sůl
Popis přípravy:
Těstoviny dáme vařit dle návodu na sáčku. Kuřecí prsa nakrájíme na malé nudličky, přendáme do misky, zasypeme 2 lžičkami solamylu, přidáme 1 lžíci oleje, 1 bílek a 1/2 lžičky soli. Dobře promícháme. Na pánvičce na 3 lžících oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme 2 lžíce směsi koření "Italské těstoviny" a krátce orestujeme. Vložíme kuřecí maso a za stálého míchání opečeme. Podlijeme cca 100 ml vody. Vodu přivedeme k varu a přidáme 1 trojúhelníček měkkého taveného sýra. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se sýr rozpustí. Zahustíme 200 ml rostlinné smetany a krátce povaříme. Dle chuti dosolíme.•Těstoviny, propláchneme studenou vodou a v míse dobře promícháme s omáčkou.

Mexické špagety s uzeným sýrem

16. listopadu 2006 v 14:12 Kuchařské dobroty
Mexické špagety s uzeným sýrem
1 porce
Ingredience:
balíček špaget, olej, cibule, česnek, kuřecí prsa, mexická směs Bonduel, 2 vejce, uzený sýr, petrželka, sol
Popis přípravy:
Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso a restujeme, až je maso měkké. Na téměř hotová kuřecí prsíčka vysypeme směs Bonduel, podusíme, přidáme celá vejce a mícháme do sražení. Tuto směs klademe nauvařené těstoviny, sypeme bohatě uzeným sýrem a petrželkou
Doba přípravy:

Provensálské nudle

16. listopadu 2006 v 14:12 Kuchařské dobroty
Provensálské nudle
1 porce
Ingredience:
těstoviny - široké nudle (celé balení cca 300 g), větší cibulka, 6 žampionů, 150 g šunky, 3 stroužky česneku, kečup, 90 g zakysané smetany, 200 g tvrdého sýra, provensalské koření, sůl, pepř
Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme ve velkém hrnci. V pánvi na cibulce podusíme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme. Přidáme malé kostičky šunky, nasekané stroužky česneku, přisypeme provensálské koření, zamícháme a dusíme. Později přidáme kečup a zakysanou smetanu. S touto směsí smícháme uvařené, scezené nudličky a vše lehce zapečeme v troubě. Nakonec posypeme strouhaným sýrem

Moravské flíčky

16. listopadu 2006 v 14:12 Kuchařské dobroty
Moravské flíčky
1 porce
Ingredience:
300 g flíčků, 200 g moravského uzeného, 500 g kysaného zelí, 200 g cibule, 50 g sádla, pepř, majoránka, sůl
Popis přípravy:
Flíčky uvaříme dle návodu na obalu a přecedíme. Na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme kostky uzeného masa, promícháme vše s kysaným zelím a prohřejeme. Osolíme, opepříme. Na talíř rozdělíme flíčky, do středu upravíme zelnou směs, posypeme čerstvou majoránkou a podáváme
Doba přípravy:30 minut

Špagety se špenátem a s nivou

16. listopadu 2006 v 14:11 Kuchařské dobroty
Špagety se špenátem a s nivou
1 porce
Ingredience:
špagety, 300 g nivy, 1 zmrazený špenát, 1 cibule, sůl, pepř, česnek
Popis přípravy:
Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Na tuku zpěníme cibulku, na ní rozpustíme špenát, přidáme sůl, pepř, česnek, popř. mléko a vajíčko (každý podle své chuti). Hotový špenát smícháme se špagetami, přidáme nahrubo nastrouhanou nivu, ještě jednou pořádně zamícháme a můžeme podávat. Nelekněte se, nevypadá to na talíři zrovna vábně, ale nám to moc chutná

Nudle ze Šumavy

16. listopadu 2006 v 14:11 Kuchařské dobroty
Nudle ze Šumavy
1 porce
Ingredience:
500 g širokých nudlí, 150 g slaniny, 200 g čerstvých hub, 4 vejce, 200 g tvarohu nebo zakysané smetany, pórek, kmín, sůl
Popis přípravy:
ářčáářNudle připravíme podle návodu na obalu. Mezitím připravíme omáčku. Kostičky slaniny rozpustíme, přisypeme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme, přikryjeme poklicí a zvolna dusíme. Přidáme nakrájený pórek a vše smícháme s tvarohem nebo prohřátou zakysanou smetanou, až vznikne hustá omáčka. Do omáčky rozklepneme vejce a necháme je zatuhnout (jak kdo má rád). Na talíři omáčkou přeláváme těstoviny a hned podáváme.
Doba přípravy:

Špagety strýce Jiřího

16. listopadu 2006 v 14:11 Kuchařské dobroty
Špagety strýce Jiřího
1 porce
Ingredience:
2 cibule, 10 stroužků česneku, menší plechovka rajčatového protlaku, hrníček kečupu, lžíce majoránky, 2 špetky mletého kmínu, 1/4 tuby sardelové pasty (je důležitá), kari, worchestrová omáčka, špetka sladké papriky, 300 g točeného salámu, strouhaný sýr na posypání, špagety
Popis přípravy:
ářčáářCibulku zpěníme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a osmahneme, přidáme plechovku rajského protlaku a kečup, dolijeme vodou (asi 150 ml), přidáme kari, worchestrovou omáčku, sladkou papriku a vše spojíme a 5 minut povaříme. Nakonec přidáme nakrájený točený salám na kostičky a prohřejeme. Podáváme se špagetami a na talíři posypeme sýrem

Špagety s mořskými plody

16. listopadu 2006 v 14:10 Kuchařské dobroty
Špagety s mořskými plody
1 porce
Ingredience:
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

½ kg špaget;8-10 stroužků česneku;20 dkg mořských plodů;20 dkg mušlí (bez skořápek);
20 dkg krabího masa;15 dkg černých oliv;sůl;pepř;olivový olej;1 citron;5 rajčat;
1 svazeček bazalky;1 svazeček pažitky;1 dl suchého bílého vína;strouhaný parmezán;
Popis přípravy:Špagety vložíme do vroucí vody se solí a několika kapkami oleje a uvaříme je jen tak měkké, aby se daly kousat (nerozvařujeme!).
Stroužky česneku nakrájíme na plátky a začneme je na olivovém oleji opražovat. Přidáme plody moře, krabí maso a mušle a vše dohromady pořádně orestujeme. Potom přihodíme olivy, osolíme a opepříme, ba nakonec i zakapeme šťávou z poloviny citronu.
Rajčata rozkrájíme na kostičky a přidáme je ke vzniklému ragú. Když už se i rajčata řádně podusila, nakrájíme a vsypeme k nim bazalku a pažitku. Celé zalijeme suchým bílým vínem a ještě krátce povaříme.
Do hotového ragú zamícháme uvařené špagety a těsně před podáváním jídlo posypeme strouhaným parmezánem.
Špenátovo-těstovinová mňamka
1 porce
Ingredience:
ářčáář500 g těstovin (můžou být špenátové), 1 střední cibule, 200 g šunky (popř. kuřecího masa) olej, 2 stroužky česneku, 500 g špenátu, vegeta, pepř, sůl
Popis přípravy:
ářčáářTěstoviny vaříme do poloměkka. Mezitím nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přídáme šunku (popř. masíčko), ovegetujeme, osolíme a opepříme. Je-li hotovo, přidáme zmražený špenát a zase pořádně ovegetujeme. Je-li hotovo, přidáme těstoviny. Popř. můžeme zalít troškou smetany

Těstoviny se šunkou a slaninou

16. listopadu 2006 v 14:10 Kuchařské dobroty
Těstoviny se šunkou a slaninou
1 porce
Ingredience:
1 balíček těstovin (jakýchkoliv), 200 g slaniny vcelku, 200 g šunky vcelku, 200 g cihly vcelku, 250 ml smetany, bazalka, česnek, 1-2 vejce, sůl
Popis přípravy:
Těstoviny uvaříme dle návodu. Nakrájíme slaninu a šunku na kostičky, dáme na pánev a orestujeme přidáme bazalku a utřený česnek, sůl - prohřejeme. Když jsou těstoviny hotové dáme je do pekáčku vmícháme směs z pánve, hlavně dobře promícháme. Nakrájíme cihlu na kostičky a přidáme do těstovin, musíme rychle promíchat, aby se sýr neroztekl na jednom místě. Rozšleháme vejce a zalijeme těstoviny. Nakonec přidáme smetanu. Pečeme na 180 °C asi 30 minut. Pak už jen stačí nandat na talíř.
Pokud si toto jídlo chcete zpestřit můžete k němu udělat nějaký zeleninový salát

Těstoviny penne se smetanou, špenátem a krevetami

16. listopadu 2006 v 14:10
Těstoviny penne se smetanou, špenátem a krevetami
1 porce
Ingredience:
(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

40 dkg penne těstovin;5 dkg másla;25 dkg listů špenátu;2-3 stroužky česneku;
25 dkg krevet;sůl;pepř;1 citron;3 dl smetany;1 dl suchého bílého vína;
Popis přípravy:
Osolíme vodu, přikápneme několik kapek oleje a uvaříme těstoviny.
Na másle podusíme listy špenátu nakrájené na nudličky a ochutíme je česnekem nakrájeným na hrubší kousky.
Přihodíme očistěné krevety. Ochutíme pepřem a citronovou šťávou a vše dohromady podusíme.
Podlijeme smetanou. Pikantní chuť dodáme ragú přilitím suchého vína. Ke krevetám se špenátem přidáme uvařené těstoviny, vše důkladně promícháme a ještě horké podáváme.

Tradiční italské lasagne

16. listopadu 2006 v 14:09 Kuchařské dobroty
Tradiční italské lasagne
1 porce
Ingredience:
Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 500 g mletého hovězího (kuřecího, sójového masa, jaké kdo má rád), 250 g oloupaných celých či nakrájených rajčat v plechovce, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce sušené bazalky, sůl, čerstvě namletý pepř
Sýrová omáčka: 50 g másla, 50 g mouky, 600 ml mléka, 125 g sýra na strouhání (Čedar), 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
12 listů vaječných těstovin - lasagní
Popis přípravy:
Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.
Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne

Tuňák Lucitta

16. listopadu 2006 v 14:08 Kuchařské dobroty
Tuňák Lucitta
1 porce
Ingredience:
1 plechovka tuňáka v oleji, 1 střední cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2dl mléka, 3 stroužky česneku, bazalka, sůl, pepř, 2 rajčata, 1 balík těstovin
Popis přípravy:
Na oleji z tuňáka osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí přidáme maso z tuňáka a osmažíme. Pak zaprášíme moukou, promícháme a zakrátko zalijeme mlékem. Přidáme sůl, pepř, bazalku a utřený česnek. Nechame povařit na mírném ohni asi 10 minut. Uvařené těstoviny poléváme omáčkou a nakonec posypeme najemno nakrájeným rajčetem

Zapékané italské těstoviny

16. listopadu 2006 v 14:08 Kuchařské dobroty
Zapékané italské těstoviny
1 porce
Ingredience:
ářčáář(Recept Jánose Martona)
Příprava pro 4 osoby:

60 dkg vykostěných kuřecích prsíček;1 cibule;sůl;olej;pepř;25 dkg hub;4 rajčata;
50 dkg penne těstovin;1 svazek kopru;1 jarní cibule;3-4 polévkové lžíce zakysané smetany;
10 dkg uzeného sýra;
Popis přípravy:
Cibuli nakrájíme nadrobno a se špetkou soli osmahneme na malém množství oleje. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a přihodíme na cibuli. Osolíme a opepříme.
Až maso získá bílou barvu, přidáme na plátky nakrájené houby a po 5 minutách také na kostičky nakrájená rajčata a všechny suroviny důkladně podusíme.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali několik kapek oleje, scedíme a promícháme s hotovým ragú. Směs osolíme, opepříme a ochutíme koprem a nadrobno nasekanou jarní cibulí.
Přimícháme smetanu a směs těstovin s ragú vysypeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Posypeme nastrouhaným sýrem a na 15 až 20 minut vložíme péct do horké trouby.

Ořechové dortíčky DIA

16. listopadu 2006 v 14:06 Kuchařské dobroty
Ořechové dortíčky DIA
Ingredience:
Linecké těsto se sojovou moukou a sorbitem podle receptu na Linecké cukroví DIA
Na dohotovení: 100 g másla, 100 g mletých ořechů, 1,5 dl mléka, umělé sladidlo (Sorbit, Clara) nebo fruktóza
Na polevu: dia čokoláda (raději hořká), trochu másla nebo tuku typu Ceres soft
Na ozdobu: půlky ořechů nebo mandlí
Popis přípravy:
Z lineckého těsta upečeme kolečka.
Mleté ořechy svaříme s mlékem na hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo našleháme s vychladlou směsí a podle chuti osladíme. Vyšší vrstvou náplně slepíme vždy dvě kolečka k sobě. Poté polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme z rozpuštěné čokolády a trochy másla nebo tuku. Ozdobíme mandlí nebo ořechem.

Linecké cukroví DIA

16. listopadu 2006 v 14:06 Kuchařské dobroty
Linecké cukroví DIA
1 porce
Ingredience:
200 g hladké mouky, 50 g sojové mouky (hladké), 150 g Hery, 80 g Sorbitu nebo Clary (náhradní sladidlo na pečení pro diabetiky), 2 žloutky, citrónová kůra
Na dokončení: dia marmeláda
Popis přípravy:
Z uvedených surovin připravíme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Poté ho postupně vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme tvary. Upečeme na suchém plechu nebo pečícím papíře. Spojujeme zavařeninou.
Přidáním sojové mouky snížíme množství sacharidů v těstě. Z tohoto lineckého těsta lze připravit také ořechové dortíčky nebo košíčky s ovocem (viz. recepty).

Košíčky s krémem a ovocem DIA

16. listopadu 2006 v 14:06 Kuchařské dobroty
Košíčky s krémem a ovocem DIA
1 porce
Ingredience:
Linecké těsto podle receptu na Linecké cukroví DIA
Na krém: 1 vanilkový pudinkový prášek (obyčejný ne pro diabetiky), 4 dl mléka (nebo šťávy z kompotu), cca 100 g másla (i méně), náhradní sladidlo pro diabetiky (Sorbit, Clara) nebo fruktóza
Na ozdobu: kompotované nebo čerstvé ovoce - ananas, mango, kiwi, mandarinky, třešně nebo višně
Popis přípravy:
Z těsta upečeme malé bábovičky. Z tekutiny a pudinkového prášku uvaříme krém, který po vychladnutí ušleháme a smícháme s ušlehaným máslem. Podle chuti osladíme. Krém naneseme zdobičkou na bábovičky a ozdobíme ovocem. Nakonec můžeme štětečkem přetřít průsvitnou želatinovou polevou.
Neděláme dlouho dopředu, těsto pod pudinkovým krémem rychle zvláční. Nepoužívejte však dia pudinkový prášek. Má jinou strukturu, krém z něj nelze udělat. Tyto bábovičky u nás rychle zmizí - i u té části rodiny, která nemusí držet diabetickou dietu, patří totiž k nejoblíbenějšímu cukroví

Dietní jablečný závin

16. listopadu 2006 v 14:04 Kuchařské dobroty
Dietní jablečný závin
1 porce
Ingredience:
ářčáářNa 2 záviny: 400 g huste kysané smetany (bez tuku), 300 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 500 g jablek, skořice, ořechy
Popis přípravy:
ářčáářUtvoříme krásně tvárné těsto, rozválíme na utěrce. Na náplň smícháme oloupaná a nastrouhaná jablka, skořici a posekané ořechy. Není třeba přidávat cukr, záleží na sladkosti jablek. Pečeme v rozehřáté troubě (na střední teplotu) asi 40 minut
Doba přípravy: 40 minut