Kuře na 214 způsobů - 3

11. června 2008 v 20:25 | Hana Jurníčková |  Kuchařské dobroty
47. Ebenové kuřátko
Asi dvoukilové kuře, 3 jablka, 10 dkg vlašských ořechů, 1 sáček rozinek, kečup, sůl, kmín, 1 skořicový cukr, 1 dcl vody, 2-3 dcl červeného vína.
Kuře omyjeme, osušíme, posolíme, pokmínujeme a pořádně potřeme kečupem. Jablka zbavená jádřinců vložíme do kuřete, podlijeme vodou a vínem a dáme péci hřbetem vzhůru. Pečeme asi při teplotě 200 C. Zbylá jablka nakrájíme na kostky, posypeme skořicovým cukrem. Po 45 minutách pečení, kuře obrátíme a přidáme jablka, ořechy a rozinky. Za občasného podlévání dopečeme.
48. Kuře s banány č.1
Kuře, sůl, pepř, banány, mouka, petrželka.
Na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře, osolíme, opečeme, zalijeme vodou a dusíme. Přidáme nakrájené banány, okořeníme pepřem, zaprášíme moukou a na otevřené pánvi opékáme doměkka. Před dopečením přidáme nadrobno nakrájenou petrželku. Příloha: brambory.
49. Kuře s banány č.2
1 kuře, 2 banány, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžička mletého zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, sůl.
Kuře rozdělíme na 4 porce, dáme do pekáčku, podlijeme šálkem vody, osolíme, posypeme zázvorem a pokapeme sójovou omáčkou. Během dušení občas podléváme, až je kuře téměř měkké, potom přidáme na tenká kolečka nakrájené banány. Nakonec zahustíme škrobovou moučkou, rozpuštěnou v trošce vody. Ještě krátce povaříme a dochutíme. Podáváme s vařenou rýží a kompotem.
50. Kuře s hráškem č.1
Kuře, cibule, mouka, vývar, víno, sůl, pepř, špetka muškátu, zelený hrášek.
Kousky kuřete osmahneme na tuku, vyjmeme. Pak osmahneme dozlatova cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem, rozmícháme. Přidáme kousky kuřete, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu, dusíme doměkka. Mezitím uvaříme zelený hrášek. Hotové kuře přelijeme scezenou šťávou a obložíme hráškem. Příloha: hranolky, brambory, rýže.
51. Kuře s hráškem č.2
2 porce kuřete, 250g zmrazeného hrášku, 10g másla, kousek cibule, mletý pepř, sůl.
Porce kuřete osolíme, opepříme, vložíme na drobně pokrájenou cibuli, hned podlijeme malým množstvím teplé vody a dusíme pod pokličkou. Při dušení porce obracíme a podléváme vodou. Když kuře téměř změkne, přidáme hrášek a dusíme dále, až kuře i hrášek změknou. V hotovém pokrmu má být téměř všechna voda ze šťávy odpařená. Podáváme s rýží nebo brambory.
52. Kuře dušené s hráškem
1 kuře, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 2 velké cibule, tuk (olej) pod cibulku.
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, pokrájíme na porce nebo větší kostky bez kostí a dáme opéci na předem lehce osmahlou pokrájenou cibuli. Okořeníme, osolíme, podlijeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Zvlášť v kastrolku na kousku másla prohřejeme okapaný hrášek z konzervy a na talíři přidáme k porcím masa. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
53. Kuře s pórkem v páře
1 kuře nebo 4 stehýnka, 150g žampiónů, 1velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku mletého kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo destilátu (vodka, slivovice).
Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve oddělíme stehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme je napříč na několik menších kousků. Z žampiónů dokrojíme nožičky. Do mísy naskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny. Navrch nasypeme koření, trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a Glutasol až ke konci. Vše zakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák do většího hrnce s vařící vodou a zakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším plameni, aby se vytvořilo hodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (voda v hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do šťávy plné chuti z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete nebo ji podáváme samostatně jako polévku.
Varianta : místo žampiónů můžeme použít jiné houby i sušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jiné čerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.
54. Kuře s koňakem
1 kuře, 25g slaniny, 150g žampiónů či hříbků, slepičí bujón, lžíce rajského protlaku, hladká mouka, 1/2 dl koňaku, sůl.
Porce kuřete vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem, přidáme nakrájenou slaninu, sůl, podlijeme slepičím bujónem a dusíme. Když je kuře poloměkké, přidáme nakrájené žampióny. Jakmile kuře i žampióny změknou, přidáme rajský protlak. Porce kuřete vyjmeme na mísu, omáčku zaprášíme moukou, zalijeme koňakem a povaříme. Do hotové omáčky vložím e porce kuřete. Podáváme s rýží.
55. Kuře s nádivkou
1 kuře, olej, sůl, pepř Nádivka: 1 houska, 2 vejce, 1 lžíce másla, 0,5 dl mléka, kuřecí játra, strouhanka podle potřeby, 1/2 menšího pórku, na špičku nože muškátového květu, sůl, celerová nebo petrželová nať.
Játra utřeme a dáme zpěnit na máslo s jemně nakrájeným pórkem a natí. Máslo utřeme se žloutky, přidáme namočenou a vyždímanou housku, ušleháme s ostatními přísadami. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Naplníme osolené kuře, zašijeme, potřeme olejem a pečeme do zlatova. Podáváme obložené zeleninou s brambory nebo rýží.
56. Kuře s velikonoční nádivkou
Kuře, 5 rohlíků, 1/8 l mléka, 4 vejce, 200g posekané kladenské pečeně, 1 cibule, 1 strouček česneku, petržel, pažitka, bazalka, pepř, sůl, máslo.
Kuře vykostíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a promícháme s vejci ušlehanými v mléce. Cibuli osmahneme na másle, česnek utřeme a spolu se zbylými surovinami promícháme. Naplníme kuře, zašijeme a upečeme.
57. Kuře s jablky na víně
1 kuře, 40g oleje, 5 jablek, 40g Ramy, 250g brusinkového kompotu, 1,5 dl bílého vína, lžíce kečupu, grilovací koření, 1 slepičí bujón, sůl.
Porce kuřete osolíme, posypeme grilovacím kořením a osmahneme na oleji po obou stranách. Pak je podlijeme vývarem a upečeme doměkka. Mezitím rozkrájíme jablka na půlky a z nich vykrojíme jádřince tak, abychom vzniklé jamky mohli vyplnit kompotem. Naplněná jablka rozložíme na máslem vymazaný pekáč, podlijeme 1 dl ví na a v předehřáté troubě pečeme. Když jsou jablka poloměkká, podlijeme je zbytkem vína spolu s kečupem a dopečeme. Šťávu z jablek smícháme se šťávou z kuřete a přidáme kousek másla. Tuto šťávu pak porce kuřete s jablkem polijeme a podáváme s rýží.
58. Kuře s chřestem a zázvorem
400g kuřecího masa, 3 lžíce sádla, 1 vejce, 1 lžička škrobu, sůl, 100g konzervovaného chřestu, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička zázvorového oleje, půl šálku vývaru, trochu Glutasolu nebo Glutavitu, petrželová nať.
Kuřecí maso po vykostění nakrájíme na kostičky a smícháme s vejcem, škrobem a solí. Připravíme si uvařený nebo konzervovaný chřest nakrájený na malé dílky. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme maso kuřete a osmahneme za stálého míchání. Dochutíme vínem, Glutasolem, lžičkou zázvorového oleje a soli. Nakonec přidáme půl šálku vývaru a chřest a za opatrného míchání zahustíme trochou máčeného škrobu. Hotový pokrm přizdobíme petrželovou natí.
59. Kuře s pomerančovou rýží
1 kuře, sůl, lžičku nahrubo drceného pepře, špetku tymiánu,100g másla, 1,5 šálku rýže, lžíci másla, 3 lžičky nakrájené cibule, 3 lžíce nakrájeného celeru, trochu cukru, šálek pomerančové šťávy.
Kuře osolíme, opepříme, potřeme vně i uvnitř tymiánem, obložíme máslem a upečeme dočervena. Mezitím uvaříme ve slané vodě rýži téměř doměkka. Na lžíci másla osmahneme cibulku a celer, přidáme cukr, smícháme s rýží a zalijeme pomerančovou šťávou. Necháme 10 minut na slabém ohni vsáknout. kuře podáváme s pomerančovou rýží a plátky pomeranče.
60. Kuře s pomerančem a vlašským ořechem.
1 střední kuře, půl lžičky mletého pepře, 1 a půl lžíce sádla, šálek pomerančové šťávy, 1 a půl šálku cukru, 1 pomeranč, půl šálku vlašských ořechů.
Z čínské kuchyně - Očištěné, omyté a osušené kuře potřeme solí rozmíchanou s pepřem a opečeme na tuku dozlatova. Potom je přikryjeme a na mírném ohni dusíme do měkka. Měkké vyjmeme, necháme okapat a dáme do tepla na mísu. Do tuku po opékání kuřete přidáme pomerančovou šťávu, cukr, kostky pomeranče bez jader a rychle povaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, opepříme a nalijeme na kuře a všechno posypeme vlašskými ořechy (můžeme použít i pražené mandle).
61. Kuře s ořechy
1 kuře, 80g másla, 1 cibuli, 1 lžíce hladké mouky, 100g vyloupaných vlašských ořechů, 1 žloutek, 4 lžíce smetany, trocha citrónové šťávy.
Kuře naporcujeme a osolíme. Nakrájenou cibuli osmažíme na části másla, přidáme kuřecí porce a ze všech stran je krátce opečeme. Podlijeme horkou vodou a dusíme. Dle potřeby ještě podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme je, šťávu zaprášíme moukou, přidáme zbytek másla, trochu doředíme horkou vodou a provaříme. Pak přimícháme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, ochutíme citrónovou šťávou a procedíme na kuřecí maso. Již nevaříme, pouze necháme maso prohřát. Nakonec jednotlivé porce kuřete posypeme sekanými ořechy a třeba i řeřichovými lístky.
62. Kuře s ořechovou omáčkou
1 kuře, 100g másla (máslo rozdělíme a na větší časti osmahneme cibuli - zbytek použijeme později), 1 cibule, šťáva z citrónu, 100g vlašských ořechů (vyloupaných), 1 dl smetany, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky, sůl.
Očištěné a omyté kuře rozkrájíme na porce, které ze všech stran osolíme a opečeme na zpěněné nadrobno pokrájené cibuli. Pak podlijeme horkou vodou nebo kuřecím vývarem a za občasného míchání dusíme doměkka. Maso přendáme na nahřátý talíř, šťávu zaprášíme moukou, doplníme zbylým máslem, podlijeme horkou vodou, povaříme a dochutíme nadrobno rozsekanými ořechy a citrónovou šťávou. Nakonec zjemníme smetanou rozšlehanou se žloutkem a nalijeme na kuřecí porce.
63. Kuře s vinnou omáčkou
1 kuře, 70g másla, 150g celeru, mrkve a petržele, hladká mouka, 1/8 l bílého vína, muškátový květ, 1 citrón, cukr, 2 žloutky, 2 dl smetany.
Ma másle osmahneme zeleninu a vložíme osolemé čtvrtky kuřete. Za podlévání dusíme asi 40 min. Maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlejeme vodou, přidáme muškátový květ, nastrouhanou citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Dochutíme cukrem a zavaříme 6 min. Nakonec vmícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Již nevaříme. Vložíme maso a necháme prohřát.
64. Kuře s vínem
Kuře, přírodní bílé víno, různé koření, máslo.
Vezmeme patřičný počet kuřat dle počtu strávníků, na jedno kuře jednu láhev přírodního bílého vína, do kterého se přidají nejrůznější ingredience - tabasko, různé koření dle vlastní fantazie, rozpuštěné máslo.
Obsah láhve natáhneme postupně do injekční stříkačky a kuře pořádně napícháme až ke kosti. Připravuje se na grilu a pod něj je potřeba dát pekáč na zachycování šťávy. V průběhu pečení se do kuřete pořád vpravuje to ochucené víno. Kuře je pak obrovsky šťavnatý a ten sos je ještě lepší a všichni si do něj chodí namáčet chleba.
65. Kuře s jogurtem
Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa bez kosti, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1/2 jemně nasekané cibule, 250 ml horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 ml bílého jogurtu, 2 lžíce Solamylu, 2 lžičky sladké papriky, pepř na dochucení.
Kuřecí prsa opepříme a obalíme v mouce. Opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách asi 15 minut. Přidáme cibuli, vodu a citrónovou šťávu. Zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni asi 40 minut. Kuře odstraníme z pánvičky, smícháme Solamyl s 2 lžícemi jogurtu a vniklou směs zamícháme do zbytku jogurtu. Směs nalijeme na pánev a za stálého míchání vaříme až směs zhoustne. Přidáme papriku, zamícháme, nalijeme na kuře a podáváme. Příloha: vařené brambory.
66. Kuře s bylinkovou nádivkou
1 kuře, sůl Nádivka: 80g bílé veky, 1 vejce, 4 lžíce šlehačky, 3 lístky máty, pažitka, petrželka, 1 lžíce oleje, 1 mletá sladká paprika, sůl.
Kuře uvnitř osolíme, naplníme nádivkou a otvor zašijeme. Osolíme i vně a křídly založíme dozadu. Nohy přivážeme k biskupu. Položíme do pekáče břichem dolů, podlijeme vodou a dusíme přikryté v troubě asi 20 minut. Obrátíme kuře prsíčky nahoru, podle potřeby podlijeme a dopékáme odkryté. Nádivku vyrobíme tak, že veku nakrájíme na kostky, zalijeme smetanou rozšlehanou s vejcem a solí, přidáme olej, usekané bylinky, papriku a lehce promícháme.
67. Kuře se šlehačkou
Kuře, hladká mouka, vejce, strouhanka, máslo, šlehačka.
Kuře rozdělíme na menší porce. Obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Na tuku osmažíme do růžova. Do máslem vymazaného pekáčku naskládáme takto usmažené porce těsně vedle sebe a zalijeme je šlehačkou. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny. Příloha: brambory, rýže, zelenina.
68. Kuře se slaninou
1 kuře, 6 proužků slaniny, tlučený jalovec, máslo, pepř, sůl.
Omyté kuře osolíme a vnitřek vytřeme tlučeným jalovcem. Na kuře poklademe proužky slaniny, jemně opepříme, obložím e kousky másla, podlijeme vodou a za občasného podléváním upečeme. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželovou natí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama