Kuře na 214 způsobů - 6

11. června 2008 v 20:29 | Hana Jurníčková |  Kuchařské dobroty
114. Kuřecí tajemství
Kuřecí řízky, banány, hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení, tuk na smažení, sůl, špetku pepře.
Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme vhodně uříznutý kousek banánu, svineme jako Španělského ptáčka a zajistíme párátkem. Obalíme v hladké mouce, vajíčku rozšlehaném v troše mléka a ve strouhance. Na dobře rozehřátém tuku osmažíme. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Můžeme přidat různé dušené zeleninové směsi nebo salát ze syrové zeleniny.
115. Kuřecí saté
400g kuřecího masa, cibuli, 3 stroužky česneku, 1/2 lžíce kari, sůl, 2 lžíce oleje, 3 lžičky pokrájených arašídů.
Maso nakrájíme na menší kousky, smícháme s rozkrájenými cibulí a česnekem, kořením a olejem. Necháme 2 h v chladu odležet, osolíme a zprudka opékáme na pánvi na oleji. Podáváme s rýží a s miskou pokrájených osolených a opepřených rajčat, sardelovou pastou, dílky citrónu a kokosovým mlékem (strouhaný kokos smíchaný s kondenzovaným mlékem). Nakonec posypeme opraženými arašídy.
116. Kuřecí tokáň
1 vykostěné kuře (asi 1 kg), 2 lžíce oleje nebo sádla, 300g cibule, 300g žampiónů, 50g másla, 30g mleté papriky, 2 dl rajského protlaku, sůl, kmín, pepř, hrášek.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky masa a opečeme. Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zalijeme protlakem a dusíme do měkka. Mezitím na másle podusíme na plátky nakrájené žampióny s kmínem a přidáme k masu. Podáváme s dušenou rýží, do které můžeme přidat hrášek.
117. Kuřecí závitky
Kuřecí řízky mírně naklepeme a osolíme. Na plátek masa položíme plátek šunky a plátek sýra, přidáme trošku nasekané cibule a opepříme. Maso přeložíme a pevně ovážeme režnou nití. Upečeme. Podáváme s bramborem a kompotem.
118. Kuřecí roláda č.1
Vykostěné kuře, 80g slaniny, sůl, ořech másla, vývar z drůbků Nádivka: 2 vejce, sůl, muškátový květ, tymián, bazalka, 2 žemle, 1,5 dl mléka, 2 kousky zelené části pórku vcelku, 2 tenké mrkve, slanina.
Vejce rozšleháme se solí a kořením. Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Pórek spaříme a mrkev asi 5 min. povaříme. Slaninu nakrájíme, osmahneme a přidáme k pečivu. Kuře osolíme. Slaninu na pečení nakrájíme, 2/3 dáme do nádivky, zbytek na dno pekáče. Maso pokryjeme částí nádivky, doprostřed vložíme mrkev obalenou pórkem, přikryjeme zbylou nádivkou, stočíme a upevníme jehlami nebo nití. Položíme do pekáče na slaninu, osmahneme, osolíme, podlijeme vývarem a pečeme. Otáčíme a podléváme.
119. Kuřecí roláda č.2
1 vykostěné kuře, sůl, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, kari, 2 nožky klobásy, 2 míchaná vajíčka, pepř.
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za stálého padlévání.
120. Kuřecí roláda s klobásou
1 vykostěné kuře, sůl, kari, pepř, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, 2 nožky klobásy, 2 vajíčka, 2 hrsti sušených hub.
Kuře rozprostřeme na plát, potřeme pastou a posypeme solí a kořením. Asi do třetiny položíme klobásu, obložíme namočený mi houbami a míchanými vajíčky. Menší část kuřete přeložíme a dorolujeme. Pečeme a podléváme vodou z hub.
121. Kuřecí závitky Popelka
Kuřecí řízky, sýr Niva, kousek másla, šunkový salám, sůl, pepř, hladká mouka, vajíčka, strouhanka.
Kuřecí řízky naklepeme, lehce osolíme, opepříme a potřeme směsí našlehané Nivy s máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Plátky svineme a upevníme párátkem nebo specielní jehlou či omotáním nitě. Pak obalíme v mouce, vejci, strouhance a usmažíme v horkém oleji. Jako přílohu dáme brambory a nezapomeneme na dobrý zeleninový salát.
122. Kuřecí plátky se zeleninou
Kuřecí plátky, solamyl, vejce, glutasol, mrkev , celer, pórek, přírodní víno, drcený kmín, zázvor, sójová omáčka.
Plátky naložíme do těstíčka ze solamylu, vejce a glutasolu. Necháme odležet a mezitím si připravíme na tenké plátky nakrájenou mrkev a celer, na kolečka nakrájený pórek. Maso prudce opečeme, přidáme zeleninu, krátce osmahneme, pak ochutíme několika lžícemi přírodního vína, drceným kmínem a zázvorem. Zakapeme sójovou omáčkou a krátce podusíme. Příloha: rýže, hranolky, krokety.
123. Kuřecí játra na smetaně
250g kuřecích jater, 1 menší cibuli, lžíci oleje, lžička hladké mouky, kelímek kysané smetany, sůl.
Cibulku jemně usekáme a zpěníme na oleji. Přidáme rozkrájená kuřecí játra, krátce osmahneme ze všech stran, a po asi 10 minutích zalijeme kysanou smetanou ve které jsme předem rozmíchali lžičku hladké mouky. Podle chuti osolíme a necháme přejít var. Podáváme s rýží.
124. Kuřecí játra se sýrovými brambory
600g drubežích jater, 3 cibule,1 zelená paprika, 2 rajčata, sůl, mletý pepř, pálivá paprika, 2 lžíce oleje, 20g slaniny, majoránka
Sýrové brambory: 500g vařených brambor, sůl,150g strouhaného sýra, 2 dl smetany, 2 vejce, petrželka, 30g másla
Hrubě pokrájená játra opečeme na směsi oleje a pokrájené slaniny, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a papriku, osolíme, opepříme a ochutíme pálivou paprikou a podle chuti i špetkou majoránky. Přidáme na půlkolečka nakrájená rajčata, prohřejeme a podáváme se sýrovými brambory. Ty mezitím připravíme z vařených brambor, nakrájených na plátky, které osolíme a promícháme se 150g strouhaného sýra a 2 dl smetany rozšlehané se dvěma vejci a petrželkou. Vše promícháme a zapečeme v máslem vymazané misce dočervena.
125. Kuřecí játra s rýží
- Thab kaj pad prikon - 300g kuřecích jater, 6 čínských hub (Jidášovo ucho), 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 2 středně velké cibule, 2 čerstvé chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 zelená paprika, 3 šalotky.
Opraná kuřecí játra a houby, které jsme předtím na 20 minut namočili do horké vody, nakrájíme na menší kousky. Na pánvi usmažíme do zlatova nakrájený česnek, pak asi minutu smažíme cibuli a pálivé papričky. Přidáme játra a za stálého míchání o restujeme do růžova. Přidáme sójovou omáčku, cukr, citrónovou šťávu, houby a smažíme asi minutu. Nakonec vmícháme na proužky nakrájenou papriku se šalotkou a krátce osmažíme. Podáváme s rýží.
126. Kuřecí pilaf (Kotopulo pilafi)
300g vařených kuřecích prsíček, 300g rýže, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sklenka kuřecího vývaru, 2 lžíce olivového oleje, lžíce protlaku, petrželová nať, pepř a sůl.
Cibuli nadrobno nasekáme, maso pokrájíme a spolu s rozsekaným česnekem osmahneme na oleji. Předem na 15 minut namočenou, pak dobře propláchnutou a okapanou rýži přidáme k masu a za stálého míchání podusíme. Zalijeme vývarem a vodou tak, aby tekutina bylo dvakrát tolik jako rýže. Na mírném ohni už bez míchání dovaříme. Ochutíme zbylými surovinami a podáváme.
127. Kuřecí medailónky se sýrem
1 porce kuřecích prsíček, sůl, hladká mouka, 2 vejce, lžíce solamylu, 50 g tvrdého sýra, olej, hranolky.
Porce kuřecích prsíček naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku ze 2 vajec, lžíce hladké mouky, lžičky solamylu a 50g strouhaného sýra. Namočené medailónky smažíme v rozpáleném oleji do červena. Podáváme s hranolky a velkou zeleninovou oblohou.
128. Kuřecí řízky Ondráš
Připravíme si těstíčko z jemně nastrouhané brambory, česneku, majoránky, soli pepře, lžíce strouhanky, 2 lžic hladké mouky a 2 vajec jako na bramborák. Porce kuřecích stehýnek naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak bramborovém těstíčku. Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Ze zbytku bramborového těsta usmažíme na pánvi malé bramboráčky, které podáváme k řízkům. Přidáme oblohu nebo zeleninový salát.
129. Kuřecí řízky s banány
4 kuřecí řízky, 2 banány, 1/2 dcl rumu a 4 plátky šunky. Banány se rozpůlí a nechají ještě chvíli v rumu. Pak se zabalí do šunky a řízků. Válečky se obalí a smaží se jako řízky.
130. Kuřecí řízky se sýrem
4 řízky z kuřecích prsou, 4 plátky sýra, 2 lžíce bylinkového másla, vejce, sůl, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení.
Do lehce naklepaných řízku nařízneme z boku kapsu, vytřeme půl lžící másla a vložíme plátek sýra. Sepneme párátkem, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (můžeme ji smíchat se lžící strouhaného sýra). Smažíme zvolna na rozehřátém oleji. Podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou. Místo bylinkového másla je možno použít hořčici nebo kečup.
131. Kuřecí řízky se zeleninovou náplní
2 kuřecí nebo krůtí řízky, 200g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 oloupaná rajčata, sardelovou pastu, 1 česnek, svazek pažitky, 1 balíčkovanou rýži, 2 dl smetany, 100g plísňového sýru, olej, sůl, máslo, pepř, párátka.
Dáme vařit rýži. Nakrájíme si cibuli na kostičky a rozmrazíme špenát. Cibuli na pánvi orestujeme, přidáme špenát, rozkrájíme na kostičky spařená a oloupaná rajčata, a rovněž přidáme do pánve. Připravíme si kuřecí řízky, jemně je naklepeme, aby se rychleji propekla, naplníme je připravenou nádivku z pánve, přehneme, zajistíme alespoň dvěmi párátky, osolíme a na oleji z obou stran opékáme. Opečené plněné řízky přendáme na talíř a doplníme kopečkem uvařené rýže. Můžeme dozdobit zeleninovou oblohou. Nakonec, aby byl teplý, uděláme sýrový přeliv. Kousek másla rozehřejeme na pánvi, přidáme nakrájenou cibulku, smetanu, lžičku sardelové pasty, nastrouháme stroužek česneku, přidáme sýr, nakrájenou pažitku, dochutíme špetkou bílého pepře, jemně dosolíme. Vzniklou omáčkou esteticky (z poloviny) přelijeme na talíři nandané kuřecí řízky a za tepla podáváme.
132. Kuřecí řízky naložené v sósu
Kuřecí řízky, vajíčko, lžička soli, lžička cukru, lžička curry, lžička pepře, lžička worcesteru, lžička sojové omáčky.
Z uvedených ingrediencí připravíme sosík, do kterého naložíme připravené kuřecí řízky. Necháme alespoň jeden den v lednice odstát. Na pánvičce rozehřejeme olej a na tom osmažíme tyto řízky. Stačí krátce ( 3-5 minut). Příloha: rýže, hranolky, chléb.
133. Kuřecí žaludky zadělávané
400g žaludků, sůl, několik zrnek celého pepře a nového koření, 40g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 1 žloutek, 2 dl smetany, petrželka.
Žaludky očistíme, opláchneme, zalijeme studenou vodou tak, aby byly potopeny, přidáme sůl a koření a vaříme téměř do měka. Nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli zpěníme, přidáme odcezené a překrájené žaludky, za stálého míchání v trošce prochladlého vývaru rozmícháme mouku a povaříme 10 minut. Omáčku okořeníme, popř. dosolíme, zalijeme smetanou se žloutkem a už jen prohřejeme. Doplníme nadrobno nakrájenou petrželkou. Podáváme s těstovinami nebo dušenou rýží.
134. Kuřecí stehýnka po provensálsku
Pro 4 osoby - Sůl, mletý pepř, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 lžičky tymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu ušleháme se lžící citrónové šťávy a 2 lžícemi olivového oleje. Směsí potřeme kuřecí stehínka a ze všech stran opečeme. Ohnivzdornou misku vytřeme česnekem a naskládáme do ní stehýnka, 4 oloupaná a rozčtvrcená rajčata a 2 cukety (neloupané, nakrájené na 0,5 cm plátky) (okurky). Zapékáme asi 20 min.
135. Kuřecí stehýnka Ňam - Ňam
Kuřecí stehýnka, brambory, mouka, strouhanka, vejce, olej, sůl, sójová omáčka (kari).
Kuřecí stehýnka zbavíme dlouhé kosti (od kolena dolů), nasolíme a přes noc naložíme do koření. Přidáme podle chuti: kari, divoké koření, sójovou omáčku, trochu tabaska atd. Druhý den je obalíme jako vídeňský řízek a rychle osmažíme na oleji. Do pekáče dáme trochu oleje a dno pokryjeme vrstvou na plátky nakrájených, neoloupaných syrových brambor. Naklademe na ně osmažená stehýnka, přikryjeme pokličkou a necháme v troubě dopéci. Za půl hodiny stehýnka nad párou z brambor krásně změknou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama