Kuře na 214 způsobů - 7

11. června 2008 v 20:30 | Hana Jurníčková |  Kuchařské dobroty
136. Kuřecí stehýnka se šunkou
4 kuřecí stehýnka, 100g šunky, 1 cibule, kousek másla, olej, hladká mouka, smetana, hořčice, majonéza, vegeta, mletý pepř, sladká paprika, sůl.
Kuřecí stehýnka vykostíme a kosti dáme vařit na vývar. Do masa uděláme kapsičku a dovnitř vložíme kousek másla obaleného plátkem šunky. Hladkou mouku smícháme s vegetou, solí, pepřem a paprikou. Stehýnka v této směsi obalíme a zprudka opečeme na oleji. Do vymaštěného pekáčku dáme nakrájenou cibuli, na ni vložíme stehýnka a pečeme asi hodinu. Podle potřeby podlijeme a během pečení přeléváme vypečenou šťávou. Upečená stehna vyjmeme, výpek zaprášíme zbylou směsí na obalování, ještě podlijeme vývarem z kostí, povaříme a prolisujeme přes sítko, aby byla omáčka hladká. Dochutíme smetanou, hořčicí a majonézou, promícháme, ale nevaříme. Stehýnka na talíři přelijeme omáčkou a posypeme drobně nakrájenou šunkou. Příloha: vařené brambory nebo bramborové hranolky, zeleninová obloha a salát z čínského zelí.
137. Kuřecí stehýnka pečená v pikantní strouhance
4 zadní čtvrtky kuřete, 4 stroužky česneku, na obalení : 1/2 šálku přesáté strouhanky, 2 lžíce opražených pšeničných klíčků, 2 lžíce parmazánu, 1/2 lžičky mleté papriky, po 1/4 lžičce sušeného oregana, rozmarýny a tymiánu, sůl a pepř podle chuti.
Všechny přísady na obalení smícháme v mikroténovém sáčku. Každou porci vložíme do sáčku, pevně uzavřeme a protřepáváme, dokud není obalena ze všech stran. Přebytečnou strouhanku oklepeme, kuře rozložíme na plech po třený olivovým olejem kulatou stranou dolů a povrch posypeme drceným česnekem. Pečeme asi 25 minut v horní třetině trouby, pak porce opatrně uvolníme, obrátíme a dopečeme.
138. Kuřecí stehýnka v kokosovém těstíčku
Pro 4 osoby - 4 kuřecí stehýnka (po 200g), 1 Ižička soli, 1/2 Ižičky bílého pepře, 1 lžíce sladké papriky, 6 Ižic kokosových lupínků, 1 vejce, 4 lžíce másla.
Stehýnka stejnoměrně posypejte směsí soli, pepře a papriky. Kokosové lupínky rozkvedlejte s vejcem, stehýnka smočte, kokos lehce přitlačte. Stehýnka vložte do rozpáleného másla a smažte zpola přikrytá poklicí. Po 5 minutách obraťte, nechte ze všech stran stejnoměrně zezlátnout. Vhodnou přílohou je rizoto s hráškem, případně i salámem. Ke studenému masu podávejte bramborový salát.
139. Kuřecí stehna se sójovou omáčkou na grilu
4 kuřecí stehna, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky, špetka pálivé papriky, špetka soli (nemusí být, slaná je sójová omáčka), 1 lžička oleje.
Očištěná a omytá stehna osušíme a potřeme směsí z utřeného česneku, sójové omáčky, papriky a oleje. Pak je vložíme do misky, kde jsme připravili pikantní macerát z výše uvedených přísad. Zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladna uležet. Druhý den stehna grilujeme dozlatova.
140. Kuřecí stehýnka po myslivecku
4 stehýnka, sůl, 4 celé pepře, 1 hřebíček, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list, tymián, 4-6 bobulek jalovce, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, sklenku bílého vína, 2 lžíce rajč. protlaku, cibuli, petrželku, 4 lžíce strouhaného sýra.
Na rozehřátém oleji opečeme stehýnka, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme doměkka. Ještě než maso změkne, přidáme protlak, trochu vývaru nebo vody a omáčku povaříme. Vyjmeme celá koření. Stehýnka podáváme s rýží nebo těstovinami přelitá omáčkou a posypaná sýrem a petrželkou.
141. Kuřecí stehýnka po pastýřsku
4 kuřecí stehýnka, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky tymiánu, 2 lžičky rozmarýnu, šťávu z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř.
Kuřecí stehýnka omyjeme pod studenou vodou a osušíme, majoránku, tymián, rozmarýnu, šťávu z citrónu a olej smícháme ve sklenici, solí a pepřem posypeme a potom směsí oleje a koření potřeme kuřecí stehýnka, vložíme na rošt trouby, nebo na olej do pekáče, během pečení potíráme zbylou směsí. Vhodná příloha: rýže nebo bramborové hranolky.
142. Kuřecí stehna na šalvěji
Pro 6 osob - 6 kuřecích stehýnek, Marináda: 1/8 l suchého bílého vína, 4 lžíce vinného octa, 1/2 cibule, 5 snítek čerstvé šalvěje. Omáčka: 0,2 dl kečupu, 1 lžička medu, 0,2 dl krémovité kysané smetany, 1-2 lžičky suchého sherry, pepř, sůl.
Několik lístečků šalvěje zasuneme pod kůži na stehýnkách, zbylou šalvěj vaříme s přísadami na marinádu, necháme vychladnout a maso marinujeme alespoň hodinu v ledničce. Mezitím si připravíme ze všech přísad omáčku. Stehýnka vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem a opečeme pod rozehřátým grilem dozlatova (asi8 minut z každé strany). Omáčku podáváme zvlášť.
143. Kuřecí křídla
Asi 10 kuřecích křídel, 2 lžíce oleje, 2lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku rozetřeného se solí, pepřem a čili.
Z křídel odřízneme poslední bezmasou část, zbývající části potřeme směsí z oleje a koření a rozložíme je na pekáč. Necháme naložené v chladu nejlépe do druhého dne, před pečením křídla trochu podlijeme a přidáme kousek másla.
144. Kuřecí křídla v pálivé omáčce
12 kuřecích křídel ( nebo 4-6 stehen ), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100g cukru, 200ml kečupu, 2 polévkové lžíce octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 citrony, trochu sójové omáčky.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Obojí smícháme s cukrem, kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí. Uvedeme do varu a za stálého míchání při velmi malém ohni přibližně 2 minuty vaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Kuřecí křídla (stehna) opláchneme a osušíme. Dáme do pekáče, potřeme omáčkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20-30 minut ( aby bylo měkké ). V průběhu pečení křídla potíráme omáčkou. Pečená křídla podáváme na rozložených plátcích citronu. Zbytek omáčky podáváme zvlášť. Příloha: rýže, hranolky, krokety.
145. Kuřecí směs na bramboráku č.1
Kuřecí řízky, olej, solamyl, vejce, cibule, pórek,glutasol, bílé víno, sůl, sójová omáčka, sterilovaná kapie, bramborákové těsto.
Maso nakrájíme na kousky a naložíme do nálevu z ostatních surovin. Necháme odležet a osmažíme na oleji. Klademe na usmažené pramboráky.
146. Kuřecí směs na bramboráku č.2
600g kuřecích prsíček, olej, solamyl, vejce, cibule, pórek,glutasol, bílé víno, sůl, sójová omáčka, sterilovaná kapie.
Maso nakrájíme a naložíme do směsi z oleje, vejce, solamylu, soli, vína, sójové omáčky a drobně nakrájené cibule. Smažíme v rozpáleném oleji. Před dokončením přidáme pórek a kapii. Dochutímeglutasolem, vínem a sójovou omáčkou. Hotovou směs klademe na bramboráčky.
147. Kuřecí nákyp se sýrem
Pro 2 osoby - 250g kuřecího masa, 1 vejce 50g tvrdého sýra na strouhání, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 4 lžíce másla nebo Hery, podle potřeby strouhanka sůl pažitka nebo petrželka.
Upečené kuřecí maso umeleme, k tomu umeleme houskou předem zvlhčenou mlékem, přidáme žloutek, lehce osolíme, vmícháme sekanou petrželku nebo pažitku a tuhý sníh z jednoho bílku. Hmotu vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme. Těsně před dopečením ještě povrch posypeme strouhaným sýrem. Kuřecí nákyp doplníme vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
148. Kuřecí kousky v těstíčku
Kuřecí prsíčka, sójová omáčka, pivo, hořčice, vejce, pepř, solamyl, olej.
Maso nakrájíme na plátky které naložíme do těstíčka ze sójové omáčky, hořčice, piva, solamylu, vejce, soli a pepře. Necháme hodinu odležet a smažíme na oleji.
149. Kuřecí kousky po Italsku
1 kuře, 4 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, sůl, špetka tymiánu.
Očištěné a umyté kuře vykostíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme a okořeníme je, zakapeme polovinou oleje a necháme v chladnu macerovat 1-3 hodiny (nejlépe přes noc). Pak maso na zbylém oleji zprudka opékáme po všech stranách. Když je měkké, zalijeme je kečupem, promícháme, ještě prohřejeme a podáváme s těstovinami nebo brambory.
150. Kuřecí maso s kardamonem
500g kuřecích prsíček, 1 malá cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka černého pepře, 1 lžička máku, 1/2 lžičky tlučeného kardamonu, sůl, 1 lžíce sekaných mandlí, 4 lžíce oleje.
Maso a cibuli nakrájíme na nudličky, zasypeme kořením a promícháme s jogurtem. Necháme asi 2 hodiny odležet v chladnu. Pak prudce opečeme na rozpáleném oleji, přidáme mandle a mák. Před podáváním můžeme promíchat s vařenou rýží.
151. Kuřecí pusinky smažené
400 g kuřecího masa, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, 2 stroužky česneku, hladká mouka, solamyl, olej, sůl.
Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme, posypeme solamylem, promícháme a necháme v chladu uležet asi 2 hod. Vejce spolu s asi 2 lžícemi hlad. mouky, česnekem utřeným se solí a drobně nastrouhaným tvrdým sýrem dobře rozšleháme. V takto připraveném těstíčku namáčíme kousky kuřecího masa a ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji.
152. Kuřecí prsíčka
150 g prsíček, 1 vejce, 2lžíce mouky, 2 stroužky česneku, 30 g šunky, 30 g žampiónů, 20 g sýra, pepř, sůl, olej.
Kuřecí prsíčka jemně naklepeme, osolíme, opepříme. Z vajíčka, mouky a česneku uděláme hustší těstíčko, v němž prsíčka obalíme, a prudce osmažíme na oleji. Než se nám maso osmaží, na druhé pánvi lehce osmažíme směs z namočené housky, pokrájené šunky a žampiónů. Když je vše hotovo, usmažená prsíčka polijeme žampiónovou směsí a ozdobíme strouhaným sýrem. Podáváme s hranolky.
153. Kuřecí prsíčka Požarski
1 kuře s játry, 200g mletého telecího masa, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžíce koňaku, 1 dl smetany, 1 vejce, 4 lžíce másla, sůl, 150g žampiónů, 1 lžíce petrželky.
Vykostěná stehna umeleme s telecím a játry, ochutíme solí, kořením, smícháne se smetanou a vejcem, zahustíme lžicí strouhanky a přidáme petrželku. Prsa zbavíme kostí a kůže, naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme nádivkou, sepneme jehlami a opečeme na másle. Upečeme doměkka v troubě společně s půlkami žampiónů. Porce polijeme koňakem, zapálíme a ihned zhasneme plamen.
154. Kuřecí prsíčka na ementálském sýru
Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova opečeme kuřecí prsíčka 6 ks. Potom maso osolíme a opepříme, zalijeme 2 dcl bílého vína a 30 min. pod pokličkou dusíme. Mezi tím si připravíme sýrovou omáčku:
Do menšího hrnce nalijeme 3 dcl smetany, na mírném plameni ji ohříváme a postupně přidáváme asi 20 dkg strouhaného sýru. Vzniklou omáčku osolíme, opepříme, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a vmícháme dva žloutky. Maso přendáme do pekáče, zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme asi 20 dkg strouhaného sýra a 30 min. pečeme ve troubě.
155. Kuřcí prsa na mandlích
Kuřecí nebo krůtí prsa, sůl, pepř, 120g nandlí, hladká mouka na obalení, máslo na smažení, sladká smetana, petrželka, hlávkový salát.
Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na centimetrové plátky a lehce nožem tupou stranou naklepeme, pěkně je osolíme, sůl vetřeme z obou stran. Plátky můžeme opepřit nahrubo umletým pepřem a necháme několik minut proležet Mezi tím si připravíme oloupané mandle které nakrájíme na slabé plátky a ty v másle upražíme do zlatova. Musíme počítat s tím, že mandle ještě po odstavení ze sporáku dojdou. Uleželé platky masa slabě obalíme v hladké mouce a položíme na pánev do rozpáleného másla,. Opečeme po všech stranách , když je vše dobře propečené dáme na maso upražené mandle i s máslem a celý pokrm zalijeme sladkou smetanou. Na menším plamenu dusíme asi tak 4 minuty a masoryby v této šťávě podusíme, šťáva nesmí být řídká, pokud je, tak dobu dušení prodloužíme, až se šťáva zahustí. Dáme na talíř podušené masom, které polijeme smetanovou šťávou, ozdobíme petrželkou a můžeme obložit několika lístky hlávkového salátu. Jako příloha se hodí nové brambory uvařené v celku. Po dobrém jídlu nezapomeňte na stejně dobrou kávu.
156. Kuřecí prsíčka v alobalu č.1
4 plátky z kuřecích prsíček, 4 kousky drůbežích jater, grilovací koření, 8 plátků anglické slaniny, 4 plátky šunky, 4 střední cibule, 4 zelené a 4 červené papriky, 12 menších rajčat nebo kečup, sůl, olej.
Okořeněná a osolená prsíčka, okořeněná játra a plátky slaniny zprudka z obou stran opečeme na oleji. Cibuli pokrájíme na kolečka, papriky na nudličky a rajčata na plátky. Na alobal klademe připravené suroviny v tomto pořadí: na střed alobalu vypečený tuk, 4 kolečka cibule, slaninu, prsíčka, pokropíme vypečeným tukem, 2 kolečka cibule, slaninu, játra, šunku, ozdobně narovnáme papriku a rajčata nebo kečup. Opatrně zabalíme, abychom neporušili úpravu. Pečeme ve středně teplé troubě asi 35 minut, případně na ohni na roštu. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem, případně s chlebem.
157. Kuřecí prsíčka v alobalu č.2
500g kuřecích prsíček, 80g tvrdého sýra, 80g šunky, 40g másla, mletý pepř, mletá paprika, kari koření, sůl.
Vykostěná kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Osolíme, okořeníme, poklademe plátkem sýra a plátkem šunky, lehce potřeme máslem nebo olejem a svineme. Závitek pevně zabalíme do alobalu. Upečeme na roštu v troubě nebo nagrilu. Podáváme s opečenými brambory a zeleninovou oblohou.
158. Kuřecí prsíčka s nivou
Kuřecí prsíčka, plátky šunky nebo šunkového salámu, sýr niva, hladká mouka, olej, pepř, sůl.
Plátky kuřecích prsíček lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na ně po plátky šunky nebo šunkového salámu a kousku nivy. Potom takto obložené plátky stočíme do úhledných závitků a spíchneme párátky. Nakonec kuřecí závitky obalíme v hladké mouce a opečeme je ze všech stran v rozpáleném oleji. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky, tatarskou omáčku a zeleninový salát či zeleninovou oblohu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama