Kuře na 214 způsobů - 8

11. června 2008 v 20:32 | Hana Jurníčková |  Kuchařské dobroty
158. Kuřecí prsíčka s nivou
Kuřecí prsíčka, plátky šunky nebo šunkového salámu, sýr niva, hladká mouka, olej, pepř, sůl.
Plátky kuřecích prsíček lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na ně po plátky šunky nebo šunkového salámu a kousku nivy. Potom takto obložené plátky stočíme do úhledných závitků a spíchneme párátky. Nakonec kuřecí závitky obalíme v hladké mouce a opečeme je ze všech stran v rozpáleném oleji. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky, tatarskou omáčku a zeleninový salát či zeleninovou oblohu.
159. Kuřecí prsíčka s mangem
4 porce kuřecích prsíček, 1 středně velké mango, 40g oleje, 40g másla, bílý pepř, jakékoliv sušené bylinky, sůl.
Jednotlivá kuřecí prsíčka na povrchu lehce nakrájíme, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, pokapeme trochou oleje a takto připravené je necháme asi hodinu odležet. Potom je zprudka na oleji opečeme, přidáme máslo, řezy manga a zvolna dohotovíme. Příloha: brambory.
160. Kuřecí prsíčka s pomeranči a koriandrem
600g kuřecích prsíček, 2 oloupané pomeranče, 1 lžička tlučeného koriandru, 1 lžíce sekaných mandlí, 1 dl dezertního vína, 1 lžička Glutasolu, 1 lžička škrobové moučky, špetka soli, 3 lžíce oleje.
Maso nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, obalíme v škrobové moučce a prudce osmažíme na oleji. Olej slijeme, přidáme plátky pomeranče, koriandr, mandle, Glutasol a víno. Už jen krátce podusíme a podáváme s rýží nebo těstovinami.
161. Kuřecí prsíčka s brambory
4 porce z kuřecích prs (600g), 500g brambor, 2 středně velké cibule, 1 mrkev, 50g anglické slaniny, pepř, sůl, máslo na potření.
4 čtverce alobalu potřeme máslem, Na každý položíme mírně osolený plát kuřecího masa. Na něj poklademe oloupané, na kolečka pokrájené brambory, posypeme strouhanou cibulí i strouhanou mrkví, znovu osolíme, opepříme, přidáme plátky slaniny a zabalíme. Pečeme 30 minut při 200 OC.
162. Kuřecí prsíčka s ananasem a mandlemi
Kuřecí prsíčka naklepeme a obalíme v mouce, po obou stranách osmahneme na oleji. Vložíme do alobalu,poklademe okapaným ananasem a nasekanými mandlemi, zakapeme rozpuštěnou ramou. Zabalíme a dáme asi na 20.minut zapéci. Podáváme s bramborem.
163. Kuřecí prsíčka se sýrem
Kuřecí prsíčka, vegeta, olej, sýr Eidam, 1 dl šlehačky, mléko.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, promícháme s vegetou a necháme odležet. Osmažíme na horkém oleji, odstavíme a slijeme tuk. Znovu rozpálíme, vlijeme šlehačku, počkáme až začne vřít, zasypeme jemně strouhaným sýrem, necháme rozpustit do omáčkové hustoty, v případě potřeby zředíme moukou.
164. Kuřecí prsíčka se špenátem
150g pohanky. 3/4 l zeleninového vývaru, 300g čerstvého špenátu, 100g žampiónů, 1 mrkev, 150g kuřecích prsíček, 1 svazeček pažitky, 1 lžíce medu, 6 lžic octa, sůl, pepř, 8 lžic ořechového oleje.
Pohanku vysypeme do vařícího vývaru a necháme pod pokličkou nabobtnat. Kuřecí prsíčka osolíme a opepříme a opékáme 10 minut po obou stranách dozlatova. Vyjmeme a na tuku krátce osmahneme plátky žampiónů. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Omyté listy špenátu, maso nakrájené na nudličky, žampióny a nabobtnalou pohanku urovnáme na talíře a bohatě zakapeme zálivkou.
165. Kuřecí prsíčka se šunkou
Podle Yukiko Sawa - 200g kuřecích prsíček, 2 bílky, 4 lžíce rostlinného oleje, 50g šunky. 2 dl bílého vína, 1 lžička soli, trochu tymiánu.
Maso z kuřecích prsíček pokrájíme na tenké plátky, promícháme s bílky, opečeme na oleji doměkka a položíme na vyhřátý talíř. Rozpálíme další část oleje, přidáme tenké plátky šunky a opečeme ji. Potom vše pokapeme vařící vodou s bílým vínem, osolíme, okořeníme tymiánem, přidáme plátky kuřecího masa a za stálého míchání necháme přejít varem. Jako přílohu podáváme rýži.
166. Kuřecí prsíčka plněná hermelínem
Prsíčka, hermelín, sůl, olej, bílé víno, šlehačka, bílý pepř, citrón, provensánské koření, loupané mandle.
Kuřecí prsíčka nakrojíme do kapsy, mírně naklepeme, vložíme trojúhelníček hermelínu, několik mandliček, mírně zaklepneme a smažíme. Kousek másla rozpustíme, zaprášíme hladkou moukou, zapěníme, zalejeme šlehačkou a mírně provaříme. Nakonec přilijeme víno, přidáme provensánské koření, sekané mandle a výpek z masa. Zavaříme a omáčkou zaléváme prsíčka na talíři.
167. Plněná kuřecí prsíčka č1
4 porce kuřecích prsíček, 100g tvrdého sýra, 75g jader vlašských ořechů, 1 lžíce sekané petrželové natě, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 5 lžic mléka, 50g oleje, 50g másla, 75g hladké mouky.
Kuřecí prsíčka zbavíme kůže, kostí a zlehka je naklepeme. prořízneme do nich kapsu a naplníme ji směsí ze strouhaného sýra, petrželky a drcených jader ořechů. Otvor spíchneme párátkem. Osolíme, opepříme. obalíme v mouce, namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem a opečeme na oleji. Přidáme máslo a zvolna dusíme. Podáváme s dušenou rýží.
168. Plněná kuřecí prsíčka č.2
Pro 4 osoby - 4 porce kuřecích prsou, sůl, pepř, 100g šunky, 50g sýra, rozmarýn, zelená petrželka, mouka, 2 vejce, asi 1 dl mléka nebo piva, strouhanka.
Celková doba přípravy 40 minut. Doba fritování 6-7 minut. Teplota 170OC.
Každou porci kuřete opatrně vykostíme, rozřízneme tak, aby vznikla kapsa. Všechny porce naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na drobné kostičky, sýr nastrouháme najemno. Sýr smícháme se šunkou, nasekaným rozmarýnem a petrželkou. Směsí naplníme všechny kapsy. Uzavřeme je párátky nebo zašijeme nití. Jednotlivé porce obalíme nejprve v mouce, potom ve vejcích smíchaných s mlékem nebo pivem a nakonec ve strouhance. Tuk ve fritovacím hrnci zahřejeme na požadovanou teplotu a obalená kuřecí prsa fritujeme dozlatova. Plněná kuřecí prsa podáváme se zeleninovým salátem a vařenými brambory.
169. Plněná kuřecí prsíčka č.3
Pro 2 osoby - 2 řízky z kuřecích prsou nebo 4 menší, 4 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžíce másla, 50g strouhané Nivy, 100g strouhaného ementálu, šťáva z poloviny citrónu, tuk na pečení, sůl a pepř.
Začneme přípravou sýrového překvapení. Máslo utřeme do pěny, vmícháme strouhanou Nivu a ementál, ochutíme citrónovou šťávou, a třeme dohladka. Pak dáme vychladit směs do ledničky. Když pěkně ztuhne, uděláme z ní válečky nebo nakrájíme tenké hranolky. Kuřecí řízečky rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poté do řízků vložíme hranolek nebo váleček ze sýrové hmoty, sepneme párátky nebo speciálním pérkem, a v rozehřátém tuku po obou stranách opečeme. Pak dáme do předehřáté trouby dopéci. Podáváme s bramborem a kompotem.
170. Plněná kuřecí prsíčka č.4
1 kg kuřecích prsíček, 150g šunky, 150g eidamu, 100g žampiónu, lžíce másla, 1 dl bílého vína, sůl, lžíce hladké mouku, 2 lžíce oleje.
Kuřecí prsíčka nakrájíme, naklepeme, osolíme, pokryjeme plátkem šunky, plátkem sýra, přeložíme, okraje sklepneme paličkou (můžeme sepnou párátkem), lehce poprášíme moukou a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Do výpeku přidáme pokrájené žampióny a máslo, podusíme a zastříkneme bílým vínem. podáváme se zeleninou a bramborovými kroketami.
171. Pikantní kuřecí prsíčka
Připravíme si tolik porcí kuřecích prsíček, kolik čekáme hostů. Pak si připravíme marinádu z oleje, vinného octa, sojové omáčky, tymiánu, pálivé papriky, rozetřeného česneku, jemně pokrájené cibule, trochy hořčice, kečupu a soli. Osušené maso osolíme a potřeme směsí a dáme do ledničky pod pokličkou asi na 2 -3 hodiny marinovat. Na rozpálený gril pokládáme porce a často je potíráme marinádou. Obracíme a asi za čtvrt hodiny můžeme prsíčka konzumovat.
172. Pikantní kuřecí řízky
4 kuřecí řízky, 2 stroužky česneku, sůl, mletá sladká paprika, mletý pepř, mletý zázvor, hladká mouka, vejce, mléko, strouhanka, ztužený tuk na smažení.
Kuřecí řízky naklepeme a po obou stranách potřeme směsí česneku utřeného se solí a kořením. Necháme několik hodin v chladu odležet, obalíme v mouce, vejci rozšlehaném s trochou mléka a strouhance a po obou stranách pozvolna do zlatova usmažíme. Podáváme s vařenými brambory a se salátem nebo kompotem.
173. Sváteční kuřecí řízky
4 řízky, 4 žampiony, sůl, Hera, 50g zmrazeného hrášku a mrkve, sekaná petrželka, vejce, mouka, strouhanka, olej.
Řízky naklepeme. Houby nakrájíme nadrobno a osmahneme na na troše Hery. Asi 20g Hery utřeme se solí, přidáme zeleninu a houby, ze směsi v alobalu vyrobíme 4 válečky, které necháme ztuhnout v chladnu. Válečky zabalíme do řízků, stáhneme nití, obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme na oleji do zlatova.
174. Pilaf z kuřecích jater
10-12 kusů kuřecích jater, 250g rýže, 200g nakrájené mrkve, 2 střední cibule, svazek petrželky, 1 l kuřecího vývaru, strouček utřeného česneku, 1 a 1/2 lžičky kari, sůl, pepř, 2 rajčata, pár lžic oleje.
Játra opečeme a nakrájíme. V tuku od jater osmahneme cibuli a petržel. Přidáme játra, mrkev, rýži, vývar, kari a česnek, osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou. Podáváme zdobené plátky rajčat.
175. Špenát s kuřecím masem
600g špenátového protlaku, 100g pečeného kuřecího masa, 30g másla, 2 vejce, 5 lžic smetany, 70g hladké mouky, 70g tvrdého sýra, muškátový oříšek, pepř, sůl.
Špenátový protlak podusíme. Máslo utřeme ze žloutky, okořeníme, přidáme nastrouhaný sýr, smetanu, nakrájené maso, dobře promícháme, zahustíme moukou a smícháme se špenátem. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Směs urovnáme do tukem vymazané formy a zapečeme v horké troubě. Podáváme s vařenými brambory.
176. Pečené kuře na česneku
1 kuřecí prsa Omáčka na potírání: 1/2 lžičky rozdrceného česneku, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce francouzské hořčice, sůl, pepř.
Maso potíráme omáčkou a na každé straně opékáme asi 10 min.
177. Dušené kuře s brokolicí
Pro 4 osoby - 500g kuřecích prsíček, 2 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce suchého sherry, 2 lžíce oleje, 2 kousky 2,5 cm dlouhé čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 450g brokolice, 1 velká červená paprika, 4,5 dl drůbežího vývaru, 100g těstovinových mašliček, 30g piniových oříšků nebo mandlí.
Smícháme sherry se sójovou omáčkou a se škrobem a ve směsi důkladně obalíme maso nakrájené na proužky. Necháme marinovat asi čtvrt hodiny. Na lžíci oleje osmahneme ve vyšší pánvi na tenké proužky nakrájený zázvor a česnek, přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici a necháme změknout. Děrovanou naběračkou vybereme zeleninu do mísy. Přidáme zbylý olej a maso na něm opečeme, pak vyndáme a přidáme k zelenině. Do pánve vlijeme vývar, přivedeme k varu a zavaříme těstoviny. Na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 10 minut, až se vývar vsákne. Do těstovin vmícháme maso se zeleninou a piniové oříšky. Necháme prohřát a podáváme.
178. Dušené kuře s křenem
1 kuře, 60g másla, lžičku hladké mouky, 2 dl šlehačky, 2 lžíce křenu, cibuli, sůl, pepř, kousek masoxu, tuk.
Kuře rozdělíme na porce, osolíme, opepříme a opečeme na másle dozlatova. Porce vyjmeme, na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso, kousek masoxu, podlijeme a dusíme doměkka. Měkké kuře vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, necháme chvilku osmahnout, podlijeme trochou vody a povaříme. Do omáčky nalijeme smetanu, necháme přejít varem, přidáme křen a odstavíme z ohně.
179. Utajené kuřecí kýty
Pro 4 osoby - 8 kuřecích kýt , 300g kuřecích jater, 200g pórku, sójová omáčka, kečup, grilovací koření (lze i jiné druhy) sůl na dochucení, olej na smažení.
Kuřecí kýty vykostíme (ale lze nechat), naklepeme (i s kostí), osolíme z obou stran, opepříme, potřeme grilovacím kořením (koření gurmán, jen česnek, čínské atd.). Připravené maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji (aby se vytvořila kůrčička), obrátíme a opečeme z druhé strany. Maso vyndáme, a na použitém oleji zprudka opečeme nakrájená játra, zhrneme na jednu polovinu a na druhou vysypeme jemně nakrájený pórek a opečeme. Mícháme jak pórek i játra. Přidáme kečup a vše promícháme, přidáme sójovou omáčku, a jen prohřejeme. Nakonec játra osolíme. Kuřecí maso podáváme na talíři přelité (utajené) játry s pórkem. Možno podávat bez přílohy.
180. Jihočeské kuře v těstíčku
1 kuře, 50g hladké mouky, 2 lžíce bílého vína, 3 bílky, sůl, pažitka, olej na smažení, 1 lžíce oleje.
Rozporcované kuře osolíme, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Příprava těstíčka: Do misky dáme víno, lžičku oleje, mouku, sůl, sekanou pažitku. Těstíčko by mělo být stejně husté jako kapání do polévky. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Podáváme s bramborem a doplníme salátem z čerstvé zeleniny nebo kompotem.
181. Staročeské kuřecí maso
Pro 2 osoby - 300g kuřecích prsou, 1 cibuli, olej, sůl, 30g rozinek, 200g švestkového kompotu, máslo, 6 vlašských ořechů.
Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme na malé nudličky, cibuli jemně nakrájíme a osmažíme na oleji, přidáme maso a orestujeme, solí ochutíme, rozinky spaříme v horké vodě a scedíme, švestkový kompot bez nálevu rozkrájíme na proužky a spolu s rozinkami přidáme k masu, potom krátce podusíme, až bude maso měkké, zjemníme směs kouskem másla, vlašské ořechy rozbijeme a jádra nasekáme na malé kousky, maso na talíři nakonec posypeme ořechy. Vhodná příloha: rýže.
182. Rychlé kuřecí plátky s kari
500g kuřecích řízků, sůl, kari koření, Worcestrová a sójová omáčka, olej.
Kuřecí řízky omyjeme pod studenou vodou, osušíme a nasolíme, posypeme kari kořením, Worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme, rostlinný olej rozehřejeme a plátky z obou stran postupně osmahneme. Vhodná příloha: rýže nebo hranolky.
183. Smažené kuřecí nitky
2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže, chilli, 4 bílky, 3 lžíce hladké mouky, olej, 4 pórky, trocha vývaru, sůl, pepř,glutasol, sójová omáčka, 1 lžička vína, 1 lžíce sádla.
Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme a okořeníme chilli. Namáčíme v bílcích rozšlehaných s moukou a smažíme na oleji. Mezi tím rozehřejeme na pánvi sádlo, opečeme na kolečka nakrájené pórky osolíme, opepříme, zalijeme sójovou omáčkou, vínem a vývarem, ve kterém jsme rozmíchali lžičku hladké mouky a krátce povaříme. Maso podáváme s rýží přelitou dušeným pórkem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama