RECEPTY ( zdravé i nezdravé )2

29. června 2008 v 12:08 | Hanka Jurníčková |  Kuchařské dobroty
Holandské jitrničky
3 jitrnice, 2 vejce, 15 dkg tvrdého sýra
-jitrnice vymačkám do mísy, přidám nastrouhaný sýr, vejce, důkladně promíchám a zapeču v troubě dozlatova. Jako přílohu jsem dělala lepenici ( vařené brambory, rozšťouchané s kysaným zelím).Půl sáčku jsem podusila na cibulce, druhou jsem přidala syrovou.Ale můžete i s chlebem ..
Kuřecí maso s bílou ředkví
kuřecí stehenní řízky ( pro nás dva stačí 3 ks), půlka menší cukety,asi 10 cm kousek bílé ředkve,3 stroužky česneku,několik žampionů, ev. namočené sušené houby,sójová omáčka, trochu sladkého kečupu, kdo má radši ostřejší jídlo, může dát pálivý a nebo trochu tabasca
- špalíčky masa opeču dozlatova na troše oleje s máslem, pak přidám pokrájenou zeleninu, houby, restuji jen tak dlouho, aby zelenina zůstala křehká, nakonec zakápnu sójovou omáčkou a kečupem.Místo nudlí si k tomu můžete dát i rýži.

Zapečené filé
4 čtverce filé, slanina,kapary, kyselá okurka, osolená šlehačka, obyčejná hořčice, strouhaný sýr
-filé pokapu citr.šťávou, pak potřu silně hořčicí, posypu kostičkami slaniny, pokrájenou okurkou, kaparami, ( kdo je nerad, tak je tam dát nemusí),poliji šlehačkou, posypu sýrem a zapeču cca 35 min dozlatova. Recept pochází z fr. kuchyně a jí se s bílou bagetou - tu my nemusíme, tak jsem tam přidala několik krájených brambor.
Houby po maďarsku
1/2 kg čerstvých (nebo zmrazených ) hub,máslo,1 cibule, česnek, sladkou. papriku,sůl, kečup,1/8 l sladké smetany, majoránka
-na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a podusím ,nakonec kečup a smetanu.Četla jsem, že je to lepší, než smaženice a je to pravda
Pikantní kostky
Tak trochu něco ostřejšího - na první pohled trochu divoká kombinace, ale výsledek je překvapivý. Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a naložíme do rozšlehaného vajíčka s kukuřičným škrobem, pokud máme,přidáme Wei-su, aspoň na půl hodinky. Ze stejných dílů TMAVÉ sojové omáčky a kečupu a vody si připravíme omáčku, přimícháme škrob. Na pánvi vysmahneme na oleji kostičky špeku, přidáme maso, ze kterého slijeme přebytečné vajíčko, co nejrychleji orestujeme, aby se zatáhlo, přidáme drcenou sušenou feferonku a - teď to přijde- kostky kompotovaného ananasu. Zamícháme, přilijeme omáčku a během dvou minut dohotovíme. Omáčka by měla mít asi tak konzistenci medu, dle potřeby dosolíme - raději až nakonec.
Kuřecí roláda
formu vyložíš peč. papírem, pokladeš angl. slaninou , na to rozložíš 3-4 ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky,můžeš je ještě rozklepat, okořeněné dle chuti, na to dáš směs asi 20 dkg strouhaného sýra a 2-3 vajce, opět ochucené dle chuti , já dala ještě hrst mraženého hrášku a proužky červ. papriky, můžeš dát i uzeninu, a přikryješ masem a slaninou co ti přečuhuje přes formu, peč něco přes půl. hodinky , nech do druhého dne vychladit ( ve formě).
Singapurské lístečky
60 dkg vepř. plecka, ale je to dobré i z kuřecího,2 vejce,1 lžíce hl. mouky,1 lžíce sójové omáčky,necelý dl nasládlého vína,1 rovnou lžičku glutasolu, kari ,chilli,cukr, sůl
-umíchám těstíčko , namáčím tenké řízečky masa a smažím dozlatova.
Krůtí nudličky
Krůtí maso, nebo kuřecí, 2 cibule,asi 10 dkg žampionů,1 větší rajče,rajský protlak, kari petržel, smetana
-na troše oleje zpěním cibuli, orestuji maso, po chvilce přidám pokrájené žampiony, na kostičky pokrájené rajče, kari a rajský protlak a podusím asi 15 min.Nakonec dám trochu smetany a petrželku.Dobrá je k tomu rýže, nebo široké nudle.
Syrovo-šunkové žemličky z lístkového cesta
lístkové cesto * tavené syry * tvrdý syr * šunka alebo diétny salám * trocha kečupu * soľ * rozšľahané žĺtko * * sézam alebo rasca na posypanie *
Rozvaľkajte lístkové cesto,a radielkom vyrežte obdĺžnik. Na cesto natrite tavené syry,na syr dajte trocha kečupu - iba trocha, aby sa žemličky moc nerozchádzali...Na to poukladajte šunku alebo diétny salám a postrašte postrúhaným tvrdým syrom.
Zviňte do rolády, okraje stlačte, potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte sézamom alebo rascou a šikmo pokrájajte na trojuholníčky.
Trojuholník by mal držať pokope )Tak ich krájajte , aby na užšej strane, kde ich krájate, mali aspoň 1,5 cm. Poukladajte na mastný papier na plech, pečte pri teplote asi 200 stupňov 15-20 minút, horúce su najlepšie.
Cuketové plnené poháriky
1. Začnem prvým jedlom - a to Cuketovými plnenými pohárikmi. Je veľmi jednoduché a fantastické. Chutí výborne aj studené, to isté platí aj o baklažánových vejároch. Používam ryžu v sáčku, uvarila som tri sáčky.
2. V druhom hrnci som uvarila mrazenú zeleninu do mäkka. Keď ju uvaríte, prepláchnite ju studenou vodou a zmiešajte s ryžou - ochuťte ako uznáte za vhodné. Ja som rizotko prisolila morskou soľou, oreganom, troška kari korenia, muškátového oriešku..... atď. Záleží iba na Vašej chuti, samozrejme veľa byliniek nezaškodí. Týmto rizotom naplníme vydlabané cuketkové poháriky.
3. Umytú veľkú cukinu nakrájajte na niekoľkocentimetrové vysoké kúsky.Snažte sa vydlabať pekné poháriky, do ktorých sa zmestia aspoň tri polievkové plné lyžice zeleninového rizota.
Poháriky dobre nasolíme a okoreníme.
4. Na väčší plech som naliala cesnakový olivový olej. (Ten si vyrábam doma do veľkých fliaš. Strúčiky cesnaku zalejem olivovým olejom a nechám aspoň mesiac stáť a potom ho používam ako bežný olej. Do fliaš ešte pridám celé čierne korenie a nové biele korenie, alebo obmena olivového oleja: naložím doň zrejúci syr nakrájaný na kocky, buď hermelín alebo vltavín a to je naozaj "štestí" )
5. Cuketové poháriky som naplnila rizotom, zvyšnú časť som dala na plech, kde pribudnú baklažánové vejáriky, vlastne vejáriská.
6. Baklažán dôkladne umyjeme, osušíme a nožom nakrájame do vejárikov.Baklažány treba zbaviť horkej chuti, tak ich poriadne nasolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.Poriadne pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme na čistú utierku odtekať aspoň na pol hodinku. Polhodinka minimálne! pustia si naozaj dosť šťavy. Kľudne ich dajte do sitka, ak by sa Vám nechcelo prať utierky.
Zatiaľ si nakrájajte tvrdý syr, cesnak a petržlenovú vňať, ktorú budeme vkladať medzi jednotlivé vejáriky.Nakrájajte si 4 veľké rajčiny,tri veľké cibule,začíname plniť baklažány. Medzi dve ušká vždy vložíme po dve kolieska rajčiny, samozrejme nie je to pravidlo, vložíte toľko, koľko sa zmestí.Rajčiny prekladáme cibuľou, sem-tam strčíme tvrdý syr - ja nikdy syrom nešetrím
posypem cesnakom, petržlenovou vňaťou, osolím, okorením, môžete nastrúhať muškátový oriešok, posypem strúhaným syrom a všetko dáme zapiecť.Takto nachystaný plech plný zeleniny ideme upiecť. Rúra na 220 stupňov, ohrev z oboch strán.Pečieme prikryté alobalom. VŽDY! Za prvé, ryža neuschne a tým pádom nebudete jesť tvrdé broky, a zelenina sa podusí a upečie. Pečieme hodinu prikryté a na ďalších 20 minút odstránime alobal a necháme dopiecť syr do zlata a chrumkava.
Čína
kuřecí řízek,1 cibule,1 červená a 1 zelená paprika, půlka kedlubny,sójová omáčka, solamyl, pepř, sůl, pražené solené mandle ( nemusí být, ale je to s nimi lepší)
-na troše oleje zesklovatím nudličky cibule, pak přihodím proužky masa, které jsem obalila předtím v solamylu, orestuji dozlatova, přidám nudličky paprik a kedlubny, dál restuji aby zelenina byla poloměkká, zacáknu sójovou omáčkou a přidám mandle. Nakonec vmíchám do instantních nudlí, které si připravím podle návodu
Krabí placičky
směs na lívanečky v prášku, 1 lžička kari,trochu vorčestru, 1 cibule, nebo kousek zelené části pórku, krabí tyčinky pokrájené na kousky, sůl,pepř
- těsto připravím podle návodu a vmíchám ostatní a smažím placičky hezky dozlatova, jsou dobré i studené.
Strapaté kuracie rezne
POTŘEBNÉ PŘÍSADY : 500 g kuracích pŕs, soľ, vegeta, 3 vajcia, mleté korenie, 1 pol. lyžica kremžskéj horčice, 5 pol. lyžíc solamilu, 1 malá konzerva šampiňonov.
Kuracie prsia pokrájame na rezance.Do misy dáme vajíčka, korenie, horčicu , soľ a vegetu, solamyl. Všetko spolu premiešame.Scedené šampiňony a mäso ponoríme do pripravovanej zmesi.Odložíme do chladničky na 4-5 hodín odležať!Potom na rozpálenom oleji pečieme ako rezne z obidvoch strán.
Balkánské kuře
Kuřecí řízky,cibule,česnek,balkánský sýr, kari, smetana
-cibuli zesklovatím na másle,přidám kostky masa, orestuji dozlatova, přidám kari( používám madráské, to od vitany je hnus),nudličky česneku a nastrouhaný balkánský sýr - pro nás dva stačí polovina toho baleného, a po rozpuštění ještě trochu smetany.Kdo je omáčkovější, může dát celý sýr a víc smetany, ev.smetanovou záklechtku.
Švédská treska s bylinkovou omáčkou
1 kg mražené tresky,2 větší mrkve, 1 pórek, 2 zakysané smetany,15 dkg str. sýra,pažitka, kopr, petrželka, provens. koření, pepř, sůl
-pokrájenou zeleninu orestuji na másle s troškou oleje,přendám do pekáče a pokryji porcemi ryby,které jsem osolila a opepřila, dám na 15 min. zapéct, při cca 220.Do zakysané smetany přidám pokrájené bylinky, provens. koření,sůl, pepř,naliji ji na zapeč. rybu, posypu strouhaným sýrem a dám ještě na cca 15 min. zapéct, aby se sýr roztavil a zezlátl, zatím se mi uvaří i rýže.
Podobně se dělá losos po finsku - k zelenině přidám celer, po orestování zaliji smetanou, do pekáče dám rybu, přikryji ji zeleninou, zaliji zbytkem smetany a peču při 200necelou půlhodinu,jako příloha jsou lepší brambory

Květákové řezy
1 středně velký květák,1 cibule,angl. slanina ( dala jsem libový,česnekový bůček,15 dkg strouhaného sýra,12 dkg hl. mouky, 1 lžička peč.prášku, něco přes 1dl oleje,5 vajec
- květák rozeberu na co nejmenší růžičky,přidám pokrájenou cibuli a slaninu, smíchám s ostatním a rozšlehanými vejci a peču bez vymazávání v teflon. pekáči něco přes půl hod. při 180, hezky dozlatova.Jsou dobré i zastudena, s pár rajčaty a okurkou mám oběd do práce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama