sladké 1

11. června 2008 v 20:21 | Hana Jurníčková |  Kuchařské dobroty
Mokrá buchta
Suroviny:
40 dkg polohrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 2 dlc oleje, 4 vejce, 1 lžíce rozinek (namočených v rumu)
3 - 5 lžic rumu, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 malé sklenice ovocného kompotu
Postup:
Vejce našleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, rum, rozinky a 2 malé sklenice s kompotem i se šťávou. Dobře promícháme a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlou buchtu stačí jen pocukrovat, nebo polít čokoládovou polevou.

Tvarohovo - ovocný koláč

Těsto: 5 vajec, 6 lžic cukru písek /krupice/, 6 - 7 lžic polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
2 vanilkové pudingy, 1 jahodový kompot, 1 broskvový kompot, 3 kiwi, cukr , 2 měkké tvarohy, trochu mléka, 4 vanilkové cukry, 1 BeBe sušenky, 1 čokoládová poleva od Vitany /v prášku/
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného vyššího plechu a pečeme při 180°C dozlatova.
Po upečení necháme vychladnout.
Mezi tím si připravíme ovoce. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jahodový a broskvový kompot scedíme a broskve nakrájíme na tenké měsíčky.
Šťávu s kompotu dolijeme vodou, abychom měli přesně 1 litr tekutiny. Tuto tekutinu dochutíme cukrem a uvaříme z ní puding podle návodu. /1 l tekutiny a 2 pudingy/.
Než se nám puding uvaří, poklademe upečený, vychladlý koláč ovocem.
Takto připravený koláč zalijeme ještě horkým pudingem a necháme ztuhnout.
Po ztuhnutí potřeme tvarohem, který jsme osladili vanilkovými cukry a rozředili trochou mléka. (Tvaroh nesmí být moc hustý, aby se dobře roztíral.)
Na takto rozetřený tvaroh rozložíme BeBe sušenky, které postříkáme polevou a dáme do lednice, tak na dvě hodinky odležet.

Tvarohový koláč

Přísady na těsto: Přísady na tvaroh:
0,5 kg polohrubé mouky 500 g tvarohu
3 dkg droždí Rozinky
8 dkg cukru 1 vejce
8 dkg tuku kousek másla
1 až 2 žloutky 1 sáček vanilkového cukru
půl lžičky soli 4 lžíce cukru krupice
čtvrt litru mléka, tuk na pomaštění plechu
Přísady na žmolenku:
Dvě lžíce másla, 4 lžíce cukru, 8 lžic polohrubé mouky.
Z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme je, aby bylo vlahé. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Kvásek necháme na teple vykynout. Do mísy dáme osolenou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme vařečkou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple kynout.
Mezitím si připravíme tvaroh. Do tvarohu přidáme 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru krupice, vajíčko, rozinky a kousíček másla. Všechno dobře promícháme.
Žmolenka - Vše dáme do mísy a proděláváme dokud se směs nebude sypat.
Z vykynutého těsta uválíme placku, kterou potom vytvarujeme na tukem vymazaný plech, tak aby ho těsto pokrylo celý a na koncích byli vidět silnější okraje. Dobré je, pomazat těsto než dáme tvaroh bílkem - aby se tvaroh nevpíjel do těsta. Rozetřeme tvaroh a posypeme žmolenkou. Okraje nepokrytého těsta pomažeme žloutkem. Pečeme ve středně teplé troubě (160°C)

Měsíční krajina

Suroviny: 4 vejce, 20 dkg moučkového cukru, 1 sklenička oleje, 20 dkg hladké mouky, prášek do pečiva, 3 kysané smetany, skořicový cukr, vanilkový pudink z jednoho litru mléka, skořicový cukr
Postup:
Vyšleháme 4 celá vajíčka, přidáme moučkový cukr, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a polijeme horkým pudinkem. Pečeme asi 15 - 20 minut na 200 stupňů. Po upečení potřeme 3 kysanými smetanami a posypeme skořicovým cukrem. Podáváme až vychladlé, jinak se bude buchta roztékat.

Černá buchta

Ingredience: 25 dkg hl. mouky, 20 dkg cukru, 10 dkg másla, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa trochu mléka, marmeláda nebo džem podle chuti
Do mísy si dáme cukr, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a chvíli šleháme. Z bílku ušleháme sníh. Do mísy nasypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva, zamícháme, přidáme sníh z bílku a podle hustoty přidáme mléko.
Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme při 160°C
Po upečení necháme vychladnout. Poté rozřízneme a vydatně promažene marmeládou, či džemem.

Sváteční kokosovo - nugátové řezy

Těsto: 9 bílků, 35 dkg cukru moučka, ušlehat v tuhý sníh, pak lehce vmíchat: 8 lžic hrubé mouky, 13 dkg kokosu.
Těsto rozetřít do vymazaného a moukou vysypaného velkého pekáče do trouby. Troubu rozehřát na 150 stupňů a péci do růžova.
Než se těsto upeče, připravíme si krém - kaši: 9 žloutků, 13 dkg cukru krupice, 2 lžíce kakaa (vrchovaté)
1 kávovou lžičku kávy (suché)
Všechny suroviny dáme do kastrůlku a šleháme v páře (kastrůlek dáme do většího kastrolu s vodou na plotýnku a kaši můžeme lehce šlehat ručním šlehačem do zhoustnutí). Poté necháme vychladnout.Do vychladlé kaše zašleháme 1 kostku másla.
Na vychladlé těsto rozetřeme krém a nakonec pomalu poléváme čokoládovou polevou.
Poleva:
V kastrůlku na plotně rozehřejeme 3/4 tuku Omega (nebo jiný tuk)
1 a půl čokolády na vaření, 2 vrchovaté lžíce kakaa na vaření.
Poté necháme ztuhnout v ledničce do druhého dne.

Bounty řezy

Těsto:
350 g hladké mouky , 200 g tuku např. Hera , 2 PL kakaa
150 g moučkového cukru
3 PL mléka
1 bal Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
Kokosová náplň:
6 bílků
100 g moučkového cukru
250 g strouhaného kokosu
Krém:
6 žloutků
3-4 PL hladké mouky
400 ml mléka
50 g moučkového cukru
200 g měkkého másla
Na ozdobu:
1 bal Polevy tmavé Dr.Oetker
1. Do mísy prosejeme mouku, kypřicí prášek, nakrájíme tuk, přidáme kakao, moučkový cukr a přilijeme mléko. Vše zpracujeme ručně na těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech (o velikosti asi 30 x 40 cm).
2. Kokosová náplň: z bílků ušleháme sníh. Do sněhu přisypáváme za stálého šlehání moučkový cukr. Nakonec zlehka ručně vmícháme kokos. Náplň dáme na nastrouhanou polovinu těsta.
3. Druhou polovinu těsta nastrouháme na kokosovou náplň a dáme péct do předehřáté trouby při teplotě asi 180°C po dobu cca 25-30 min. Po upečení necháme vychladnout.
4. Krém: žloutky, mouku, mléko a moučkový cukr promícháme metličkou. Ze směsi uvaříme hustou kaši, kterou za občasného promíchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a po lžících přidáme vychladlou kaši. Šleháme dokud nevznikne hladký krém. Krém natřeme na upečený moučník.
5. Polevu připravím podle návodu na obalu. Ustřihneme malý růžek a moučník ozdobíme "cákanci". Necháme nejlépe přes noc uležet v ledničce.

Afrika řezy

Banánovo-mrkvové těsto:
200 g cukru
250 ml oleje
3 vejce
200 g polohrubé mouky
1/2 bal Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
1 KL Jedlé sody Dr.Oetker
2 KL mleté skořice
125 g jemně strouhané mrkve (cca 1,5 mrkve)
125 g rozmačkaného banánu (cca 1 banán)
50 g nastrouhaných ořechů
Krém:
100 g měkkého másla
100 g moučkového cukru
250 g měkkého tvarohu
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
Na posypání:
3-4 PL mletých ořechů
1. Cukr, olej a vejce v míse dobře rozmícháme. Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a přidáme skořici a oříšky. Mouku smíchanou s ostatními surovinami dáme do mísy s rozmíchanými vejci a přidáme rozmačkaný banán a nastrouhanou mrkev. Vymícháme hladké těsto.
2. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného vyššího plechu (cca 26 x 36 cm) a stěrkou ho rozetřeme do rohů. Dáme péct do předehřáté trouby při teplotě cca 175 °C po dobu asi 40-45 minut.
3. Po upečení necháme korpus vychladnout.
4. Krém: měkké máslo vyšleháme s cukrem, vanilínovým cukrem a tvarohem do hladkého krému. Krém natřeme na moučník a posypeme strouhanými ořechy. Moučník uchováváme do podávání v chladu. Servírujeme jako řezy.

Tvarohový krémovník

Těsto:
220 g polohrubé mouky , 120 g Hery, 120 g moučkového cukru
1 vejce, 2 žloutky , 1 ČL Kypřicího prášku do pečiva
Náplň:
500 ml mléka , 500 g měkkého tvarohu , 1 bal Pudingu s vanilkovou příchutí
150 ml oleje, 1 vejce , 3 žloutky, 1 bal Vanilínového cukru
Sníh:
5 bílků, 5 PL cukru krupice
1. Na vál dáme mouku, cukr, kypřicí prášek, nastrouháme Heru, přidáme vejce a žloutky a ručně zaděláme těsto. Těsto dáme na asi 30 minut do lednice.
2. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na výšku asi 3-4 cm. Plech s vysokým okrajem vymažeme a vysypeme moukou a do takto připraveného plechu přeneseme těsto. Těsto vypracujeme rukou rovnoměrně po celé ploše plechu až do rohů, tak aby výška těsta byla asi 2 cm.
3. Náplň: všechny suroviny dáme do velké mísy a rozmícháme ruční metličkou nebo elektrickým šlehačem na nejnižším stupni otáček. Náplň nalijeme na těsto a moučník dáme předpéct při teplotě cca 180 °C po dobu 40-45 minut.
4. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Sníh natřeme na předpečený moučník, pomocí vidličky v něm uděláme vlnovku a moučník znovu pečeme asi 10 minut při teplotě 160°C.
5. Krémovník necháme po upečení vychladnout. Servírujeme nakrájený na kostky.

Tiramisu levné a chutné

Ingredience:
1 pomazánkové máslo, 1 tvaroh, 1 smetana ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 200 g moučkového cukru
1 hrnek silné kávy (nejlépe granulované), 2 balíčky piškotů, rum
Na ozdobu:
lze použít ovoce - kompotované nebo čerstvé, kakao (Granko)
Postup:
Nejprve si uvaříme silnější kávu a dáme ji vychladit. Do šlehací mísy dáme pomazánkové máslo, tvaroh a oba druhy cukru a trochu promixujeme. Potom vlijeme šlehačku a vymícháme hustý krém.
Formu na dort vylijeme studenou vodou a necháme jen odkapat…. Na dno potom naskládáme vrstvu piškotů, zakapeme kávou a rumem (přiměřeně). Dáme vrstvu krému, hezky uhladíme, a buď jen mírně posypeme kakaem, nebo naklademe kousíčky ovoce a znovu dáme piškoty, kávu a rum. Postupujeme až skoro do vypotřebování krému - poslední vrstva je krém. Hezky celý dort uhladíme a vršek zase buď jen zasypeme kakaem, nebo dozdobíme ovocem. Případně obojí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama