sladké 2

11. června 2008 v 20:21 | Hana Jurníčková |  Kuchařské dobroty

Tiramisu

Suroviny:
2 balíčky piškotů (dětské nebo cukrářské)
2 pomazánková másla
2 tekuté šlehačky (celkem 500 ml)
200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
silná káva, rum
Postup:
Pomazánkové máslo, šlehačku a cukr vyšleháme na krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému.
Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.

Košíčky

Těsto: Krém:
14 dkg másla nebo Hery 15 dkg másla
18 dkg hladké mouky 15 dkg cukru moučka
6 dkg cukru moučka 1 vanilkový cukr
2 žloutky 1 žloutek
na špičku nože prášku do pečiva 300 ml mléka
1 vanilkový puding

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, vyválíme na pomoučeném vále na plát. Připravíme si formičky ve tvaru košíčků a skleničku v průměru, jako je průměr formičky u horního okraje. Skleničkou vykrajujeme kolečka a vkládáme je do formiček. V předehřáté troubě upečeme do růžova, horké vyklopíme a vychladlé plníme krémem.
Krém: Vychladlý puding uvařený z mléka a 1 sáčku vanilkového pudinku, našleháme ve šlehači.
Košíčky naplníme sáčkem s ozdobnou špičkou a navrch zdobíme kompotovanou třešní a plátkem kompotované broskve.

Medovník

Suroviny: Krém:
V páře vaříme: 1 šlehačka
1 lžíce medu , 2 lžíce Solamylu
2,5 dkg másla
10 dkg cukru , 1 lžička skořice, 1 lžička sody , 1 vejce
Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.
Postup:
Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.
Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.
Zabalíme do alobalu a necháme uležet.

Medovník

Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 6 dkg sádla /musí být, jinak to není ono/, 2 vejce, 1 lžíce jedlé sody, 4 lžíce medu, 4 lžíce mléka
Krém: 1/2 l mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 10 dkg cukru moučka
20 dkg másla Na dokončení: rum, lžíce kakaa , mleté ořechy , cukr moučka
Těsto:
Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme těsto. Z tohoto těsta vyválíme tenké placky, ze kterých vykrájíme 6 až 8 kol o průměru cca 23 - 26 cm /vykrajujeme pomocí talíře, nebo dortové formy/ Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C. Ze zbylého těsta upečeme placku /už nemusí být vykrojená/, kterou po vychladnutí rozdrobíme do mísy - je na vrch medovníku.
Krém:
Mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, poté dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem.
Nakonec každou placku potřeme rumem a krémem a postupně vrstvíme na sebe. Poslední placku potřeme krémem a posypeme rozdrobenou plackou, kterou jsme smíchaly s kakaem, cukrem a namletými ořechy.
Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.

Švestkové koláče

na těsto si připravíme:
50 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí (= 1 kostička), 5 dkg cukru krystal, 250 ml vlažného mléka
7,5 dkg másla, špetku soli, 1 celé vajíčko, citrónovou kůru z 1 citronu

na náplň si připravíme:
1 vanilkový pudink, 2 polévkové lžíce cukru krystal, 300 ml mléka
dále budeme potřebovat:
2 plechy + 2 pečící papíry na velikost plechů
8 středně velkých sladkých švestek
trochu rozpuštěného másla na potření
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na posypání
Všechny suroviny na těsto zpracujeme a necháme kynout přibližně 45 minut. Mezitím si uvaříme náplň (klasický pudink, jen trošku hustější).
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník velikosti 30 x 40 cm. Těsto se nelepí! (Pokud by se náhodou lepilo - již při jeho zpracování, přidáme do něj trošičku másla).
Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a zavineme do válečku. Ten rozkrájíme na 16 stejných koleček, rozložíme je na plech a v každém uděláme důlek (Na jeden plech se pěkně vejde 8 koleček).
Do každého důlku dáme trochu pudinku a půlku švestky. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 180 stupňů) 25-30 minut. Ještě teplé pocukrujeme.

Jadranské řezy

1. těsto:
balíček listového těsta rozpůlíme a upečeme 2 pláty
2. těsto:
5vajec, 180g cukru, 80g mletých ořechů, 4 lžíce hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva
Žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechy a sníh z bílků.
Upečeme na papíře nebo na vymazaném a vysypaném plechu.
Krém:
Uvaříme: 1/2 litru mléka , 5 lžic hrubé mouky
A vychladíme.
Po vychladnutí vyšleháme s: 300g másla, 150g cukru, 1 vanilkový cukr
Poleva:
rozpuštěná čokoláda, posypat mletými nebo drcenými ořechy
Vrstvíme: listové těsto, polovina krému, ořechové těsto, druhá polovina krému, listové těsto.
Polijeme čokoládou a posypeme ořechy.
Necháme uležet do druhého dne!

Jednoduchý recept na štrúdl

500g hladké mouky
250g nastrouhané Omegy (100% tuk)
špetka soli
2 dcl vody
Všechny suroviny zpracujeme v těsto - krásně se vyvaluje a je moc dobré. Plníme podle chuti.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama