Září 2009

Recepty - cestoviny, pizze, prílohy

14. září 2009 v 10:43 Kuchařské dobroty
RECEPTY - cestoviny, pizze, prílohy
Cestoviny ala šakalí dych
2 balenia kyslej smotany, 15 dkg eidamu, 1 biely jogurt, 15 dkg nivy, 1 štipka soli, 1 balenie farebných cestovín, 2 PL majonézy, 2 PL oleja, 1 PL soli, 2 strúčiky cesnaku
Cestoviny uvaríme podľa návodu.
Do misky dáme kyslú smotanu spolu s nastrúhanou nivou a eidamom, 2 lyžice majonézy a 1 biely jogurt s 2 strúčikmi nastrúhaného cesnaku.
Cestoviny necháme vychladnúť a zalejeme pripravenou omáčkou.
Špagety so syrovou omáčkou
500 g MAGGI Špaget, 2 syrokrémy, 25 dkg syru NIVA, 0.5 dcl oleja, 4 strúčiky cesnaku, 250 ml sladkej smotany, 250 ml mlieka
Špagety dáme uvariť do vriacej, osolenej vody, do ktorej pridáme 2 lyžice oleja.
Na rozohriatom oleji rozpustíme syrokrém, pridáme syr NIVA, zalejeme smotanou a mliekom a necháme prevariť. Nakoniec pridáme rozpučený cesnak. Uvarené špagety zalejeme omáčkou, premiešame a podávame.
Kantonské cestoviny
32 dkg cestovín MAGG Vretená, 40 dkg kuracích pŕs, 25 dkg bielej kapusty, 1 cibuľa, 3 PL oleja, 1 KL kari korenia, soľ, MAGGI Tekuté omáčky - Omáčka Kantonská
Mäso nakrájame na malé kocky a dáme na olej restovať.
Pridáme soľ a kari korenie, najemno nakrájanú kapustu, MAGGI Omáčku Kantonskú a podusíme asi
3 minúty.
Medzitým si uvaríme MAGGI Vretená podľa návodu.
Uvarené cestoviny, mäso a ostatné ingrediencie zmiešame dohromady a podávame.
Čínske cestoviny
4 kuracie rezne, sójová omáčka, blanie korenia na čínu, 1 štipka soli, 1 štipka čierneho korenia,
1 balenie čínskej cestoviny, 1 balenie mrazenej zeleniny na čínu
Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky, posolíme, okoreníme, posypeme korením na čínu a pokvapkáme sójovou omáčkou. Pridáme zeleninu a dusíme. Medzitým si uvaríme čínské cestoviny.
Tie po uvarení precedíme a primiešame k mäsu, premiešame a ešte asi 10 minút necháme na miernom ohni.
Kura po taliansky:
1 kura, olej, maslo, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, worcesterská omáčka, sladká mletá paprika, MAGGI Vegga, kečup, mleté čierne korenie, 1 malý rajčinový pretlak, 250 ml sladkej smotany, hladká múka, cukor, 1 bal. špagety, údený syr
Kura umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, kúsky kurčaťa a opražíme. Osolíme a zakryté dusíme 15 minút. Potom pridáme maslo, papriku, korenie, MAGGI Veggu, worcesterskú omáčku a kečup. Premiešame ak treba podlejeme vodou, zakryjeme a dusíme domäkka. Smotanu rozmiešame s troškou cukru, 2-3 lyžicami hladkej múky a rajčinovým pretlakom. Vylejeme na mäso a krátko povaríme. MAGGI špagety uvaríme, dáme na misu, polejeme ich šťavou a navrch poukladáme kúsky kurčaťa.
Labužnícka zmes
3 lyžice oleja | 1 pór | 1/2 vrecka zmrazeného hrášku | 200 g tepelne upraveného kuracieho alebo morčacieho mäsa | MAGGI Harmónia Chuti | drvená rasca | mleté korenie | 1 balenie varených cestovín | 3 vajcia | 100 ml mlieka | 50 g nivy | petržlenová vňať | tuk na vymastenie zapekacej misky | soľ
Na oleji dusíme na kolieska pokrájaný pór a mrazený hrášok. Osolíme pridáme mleté korenie, rascu, ochutíme MAGGI Harmóniou chuti a spolu dusíme. Vmiešame na menšie kúsky pokrájané mäso a uvarené cestoviny, jemne pokrájanú petržlenovú vňať a zmes dáme do tukom vymastenej misky a vložíme do vyhriatej rúry.
Po zapečení pokrm zalejeme vajciami vyšľahanými s mliekom a nastrúhanou nivou a dopečieme dozlatista
Zapekané kuracie mäso s cestovinami
0,5 kg mäsa z kurčaťa, 2 PL masla, 1/2 kg MAGGI Špaget, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 PL oleja, 30 dkg čerstvého špenátu, 2 PL hladkej múky, 500 ml mlieka, 10 dkg goudy, soľ, biele korenie, nastrúhaný muškátový orech, šťava z 1 citróna
Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky a na panvici na horúcom masle zo všetkých strán asi 15 minút opekáme. Osolíme a okoreníme.
Cestoviny MAGGI Špagety uvaríme podľa návodu, potom vyberieme z vody a necháme dobre odkvapkať.
Cibuľu a cesnak ošúpeme, jemne nasekáme a podusíme na rozpálenom oleji.
Špenátové listy poriadne opláchneme a vo vriacej osolenej vode krátko povaríme (5 minút). Necháme odkvapkať.
Opečené kuracie mäso vyberieme z panvice, vypečenú šťavu posypeme múkou, pridáme mlieko a dobre rozmiešame. Potom pridáme cibuľu a cesnak, citrónovú šťavu a pri slabej teplote asi 10 minút povaríme. Vložíme nastrúhaný syr, muškátový orech, podľa chuti osolíme a okoreníme.
Cestoviny, špenát a mäso preložíme do nákypovej formy, prelejeme omáčkou a zapekáme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 35 minút.
Cestoviny so syrom a slaninou
1 1 balenie cestovín MAGGI Vretená | 200 g slaninky | 3 dcl mlieka | 3 tavené syry | 4 cesnaky | oregano | soľ, korenie, nastrúhaný syr na posypanie
V slanej vode uvaríme cestoviny MAGGI. Počas varenia si nakrájame slaninku na kocky a osmažíme. Cestoviny precedíme. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme tavený syr a zohrievame, aby sa tavený syr rozpustil. Pridáme cestoviny, miešame a varíme dovtedy, kým to nezhustne, postupne pridávame oregano, pretlačený cesnak a korenie. Servírujeme na tanier, navrch pridáme opečenú slaninku a posypeme nastrúhaným syrom.
Cestoviny s Nivou
500 g cestovín | 1 balenie Nivy | 1 lyžička oleja | 1 lyžička soli | 1 štipka oregana
Uvaríme cestoviny, a ešte horúce premiešame s Nivou, kým sa Niva neroztopí, posypeme oreganom a je to.
Cestoviny s omáčkou z plesňového syra
2 lyžice masla | 2 lyžice hladkej múky | 3 dcl mlieka alebo smotany | 140 g nastrúhaného plesňového syra | mleté čierne korenie | petržlenová vňať | 1 dcl bieleho prírodného vína | 400 g ľubovoľných MAGGI cestovín
Príprava omáčky:
Z 2 PL masla a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme 3 dl mlieka alebo smotany, rozšľaháme a zvoľna asi 10 min. prevaríme. Do omáčky pridáme 140g nastrúhaného alebo rozdrobeného plesňového syra a za stáleho miešania zvoľna rozpustíme. Ochutíme čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžeme pridať 1 dl bieleho prírodného vína.
Podľa návodu uvaríme 400g MAGGI cestovín a jednotlivé porcie prelejeme syrovou omáčkou.
Môžeme ozdobiť orechmi.
Super cestoviny
500 g metého mäsa | 500 g MAGGI Špagiet | 200 g mrazenej brokolice | 4 štipky MAGGI Bylinky Bazalka a tymián | 1 kyslá smotana
Orestujeme mleté mäso a ochutíme ho MAGGI Bylinkami Bazalka a tymián.
Pridáme kukuricu a brokolicu, podlejeme podľa potreby vodou a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
Na záver všetko zalejeme kyslou smotanou a krátko povaríme.
Kuracie prsia zapekané...
cestoviny (mušle), ½ kg kuracích pŕs, 1 konzerva kukuřice, 1 konzerva šampiňónov, 1 šlahačka,
15 dkg eidamu na strúhanie, 2 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 4 PL kečupu, 1 PL obyčajnej horčice, soľ,korenie,olej, 2 syry BAMBINO (tavený)
Cestoviny vyvaríme a v zapekacej mise zmiešame spolu s kukuricou.Mäso nakrájame na kocky,osolíme,okoreníme,pridáme 1 lyžicu horčice a trochu oleja.Zamiešame a necháme odstáť. Medzitým si syr bambino zmiešame s 3 strúčikmi cesnaku(roztlačené),mäso opečieme na oleji do biela, pridáme šampiňóny, cibuľu nakrájanú na kocky. Zamiešame a necháme podusiť. Potom pridáme kečup,syr bambino s cesnakom a nakoniec zalejeme šľahačkou. Necháme prejsť varom a nalejeme na cestoviny a dobre premiešame. Posypeme syrom,ktorý sme postrúhali na hrubo, zmiešali s cibuľou a 3 strúčikmi cesnaku. Dáme zapiecť cca 20 minút v dobre rozohriatej rúre.
Špagety s morčacím mäsom
1 strúčik cesnaku, 1 cibuľa, 1 zeler, 1 PL olivového oleja, 1 konzerva olúpaných paradajok, 2 červené chilli papričky, soľ, korenie, 2 KL vínneho octu, štipka cukru, 1/2 kg MAGGI Špaget, 1/2 kg morčacích rezňov, 2 paradajky, 150 ml smotany, 15 dkg strúhaného parmezánu
Cesnak a cibuľu ošúpeme, cibuľu nasekáme jemne, cesnak nahrubo. Zeler očistíme, nakrájame na jemné plátky a zelenú časť odložíme. Zeler asi 4 minúty povaríme, potom prudko ochladíme. Cibuľu a cesnak podusíme na 2 lyžiciach oleja, pridáme rajčiny z konzervy vrátane šťavy a papričky nakrájané na tenké kolieska. Všetko varíme na miernom ohni 20 minút. Osolíme a ochutíme korením, octom a cukrom.
Cestoviny uvaríme a necháme odkvapkať.
Mäso nakrájame na prúžky a opečieme na zvyšnom oleji. Rajčiny ošúpeme, zbavíme jadier, nakrájame, osolíme a okoreníme. Smotanu vlejeme do omáčky a dobre premiešame.
Mäso, rajčiny, zeler, zelerové listy a omáčku dáme na cestoviny a posypeme parmezánom.
Cestoviny s mletým mäsom
400 g mletého mäsa | 3 zelené papriky | 3 lyžičky olivového oleja | 6 strúčikov cesnaku | 1 stredne veľká cibuľa | 2 dcl kečupu | 2 dcl červeného vína | 2 lyžice petržlenovej vňate | 1 štipka čierneho korenia |
2 lyžičky soli | 2 lyžice mletej červenej papriky | 250 g cestovín
Uvaríme cestoviny. Cibuľu cesnak a vňatku si nakrájame na drobno, papriku na pásiky. Na olivovom oleji orestujeme cibuľku. Pridáme vňatku a neskôr aj cesnak. Chvíľu restujeme. Pridáme mleté mäso, ktoré okoreníme a osolíme. Podlejeme ho červeným vínom, pridáme zelenú papriku a dusíme 15min. Pridáme kečup a dusíme 20 minút. Cestoviny vmiešame do pripravenej omáčky.
Zapekané špagety s mäsovými guličkami
1 cibuľa | 1/2 kg mletého mäsa | 2 vajcia | 5 lyžíc strúhanky | soľ | korenie | 4 lyžice oleja | 250 g MAGGI Špagety | 2 póry | 2 jablká | 150 g kyslej smotany | 50 ml jablčného muštu | 100 g strúhaného syra
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Mäso zmiešame s vajcom, strúhankou, soľou a korením. Tvarujeme guličky, ktoré dochrumkava opečieme v oleji.
MAGGI Špagety vložíme do vriacej vody a nie úplne ich uvaríme. Pór nakrájame na kolieska. Ošúpeme jablká a rozštvrtíme ich. Vykrojíme jadierka. Oboje prelejeme vriacou vodou a 2 minúty opekáme.
Cestoviny, pór a jablká dáme na panvicu na rozohriaty tuk, pridáme kyslú smotanu, mušt a premiešame a orestujeme.
Zmes dochutíme soľou a korením, pridáme mäsové guličky. Premiešame ich a posypeme syrom, počkáme kým sa syr rozpustí.
Údené cestoviny
1 údené rebro | 1 balíček MAGGI cestovín vretená
Kúsky bravčového rebra dáme do hrnca. Zalejeme ho do troch štvrtín vodou a varíme.
Po uvarení oberieme mäso od kosti.
Nesolíme. Vývar precedíme a približne 20 minút v ňom varíme MAGGI cestoviny- vretená.
Nakrájané mäso zamiešame do cestovín. Vodu nezlievame, necháme ju vstrebať do cestovín.
Pred dovarením cestovín pridáme 2 vajcia.
Žiadny tuk, žiadna soľ ani korenie. Všetko vyťažíme z dobrého rebra.
Pizza cesto
1 kg hladkej múky | 1 dcl kvalitného oleja | 1 vajce | 1 lyžica práškového cukru | 20 g droždia | 1 lyžica soli | 1/2 l vody | 1 štipka oregana | 1 štipka bazalky
Všetky ingrediencie spracujeme na cesto (najlepšie v mise cca 15-20 minút).
Potom ho vyberieme necháme cca 5 minút odpočinúť.
Následne vytvoríme 6 bochníkov cca 250g/ks.
Položíme na podložku v dostatočnej vzdialenosti od seba a necháme kysnúť asi 40 minút, kým sa bochníky 1x nezväčšia.
Na polohrubou múkou vysypanej podložke vytvarujeme prekladaním rukou a súčasným naťahovaním okrúhly tvar korpusu.
Pečieme dozlata cca pri 200 stupňoch 10-15 minút.
Ak je cesto riedke, zahustíme ho múkou. Ak urobíme cesto husté, len veľmi ťažko ho budeme riediť. Ako základ použijeme parené drvené paradajky. Potom ukladáme syry, šunku atď.
Cesto na pizzu
600 g hladkej múky | 20 g droždia | 300 ml mlieka | 2 vajcia | 50 ml oleja | 20 g hladkej múky na vyvalkanie | soľ
Droždie rozdrobíme v troške vlažného mlieka, rozmiešame, pridáme trochu preosiatej múky a pripravíme kvások, ktorý necháme dostatočne vykysnúť.
Do múky, ktorá zostala, pridáme vajce, vlažné mlieko, ktoré zostalo, soľ, olej, vykysnutý kvások a pekne vypracujeme hladké cesto. Vykysnuté cesto vytvarujeme na plech a necháme opäť vykysnúť. Potreme kečupom, ozdobíme surovinami podľa typu pizzy a pečieme v trúbe.
Cestovinová pasta
1 konzerva veľkého paradajkového pretlaku | 2 lyžičky MAGGI Harmónie Chuti | 250 ml šľahačkovej smotany | 500 g bezvaječných cestovín - podľa výberu | 3 strúčiky cesnaku | kukurica, šunka, sójové mäso, syr, ...
Cestoviny dáme variť do vriacej osolenej vody s lyžičkou oleja.
Do hrnca dáme paradajkový pretlak, ktorý krátko opražíme a pridáme MAGGI Harmóniu Chuti. Toto zalejeme šľahačkovou smotanou a uvedieme do varu. Na záver, pretlačíme do omáčky cesnak a chvíľku necháme vrieť. Touto omáčkou zalejeme uvarené cestoviny a podľa chuti si pridáme uvarené sójové mäso, tvrdý syr, šampiňóny, kukuricu a iné.
Cestoviny so syrom a slaninkou
1 balenie cestovín MAGGI Vretená | 200 g slaninky | 3 dcl mlieka | 3 tavené syry | 4 cesnaky | oregano | soľ | korenie | nastrúhaný syr na posypanie
V slanej vode uvaríme cestoviny MAGGI. Počas varenia si nakrájame slaninku na kocky a osmažíme. Cestoviny precedíme. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme tavený syr a zohrievame, aby sa tavený syr rozpustil. Pridáme cestoviny, miešame a varíme dovtedy, kým to nezhustne, postupne pridávame oregano, pretlačený cesnak a korenie. Servírujeme na tanier, navrch pridáme opečenú slaninku a posypeme nastrúhaným syrom.
Cestoviny "Ružové MAGGI"
2 kuracie stehná | olej | 5 strúčikov cesnaku | 2 lyžice kečupu | 1 balenie MAGGI Kolienka | 1 balenie MAGGI Amore Mio Syrová omáčka - Niva
Kuracie stehná upečieme, oberieme mäso a pokrájame na kocky. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na oleji opečieme pretlačený cesnak a pridáme pokrájané kuracie mäso. Pripravíme si omáčku MAGGI Amore Mio podľa návodu a pridáme ku kuraciemu mäsu. Ak je omáčka hustá prilejeme asi 0,5 dl mlieka. Potom pridáme kečup a zmes nalejeme do ešte teplých cestovín.
Pizza so syrom
syr Mozzarella | syr Niva | syr Hermelín | syr Eidam | 500 g lístkového cesta | 3 štipky oregana | 1 štipka rasce | soľ | korenie | 2 konzervy paradajkového pretlaku | 5 lyžíc kečupu
Kúpime alebo vytvoríme lístkové cesto, ktoré vytvarujeme do tvaru pizze.
Na cesto nalejeme kečup alebo paradajkový pretlak. Navrch nasypeme korenie na kečup.
Syry nakrájame na plátky a ukladáme na cesto. Vrch posypeme korením.
Dáme do rúry piecť na 150 stupňov.
Po 10 -15 minútach vyberieme z rúry.Náš tip:
Pizza Provenciale
500 g hladkej múky | 3 dcl vody | 5 dkg kvasníc | 1 lyžička krystálového cukru | 2 lyžičky soli | 0.75 dcl oleja | paradajkový pretlak | korenie na pizzu, | šunka, kukurica, šampiňóny (sterilizované),syr eidam, tuniak vo vlastnej šťave, plátky slaniny, baranie rohy (na ozdobu)
Cesto:
Do múky pridáme vlažnú vodu, rozdrobíme kvasnice, cukor, soľ a olej, vymiesime hladké cesto. Necháme asi 20 minút nakysnúť. Z uvedeného množstva výjdu 4 veľké pizzy, cesto, čo nespotrebujete môžte dať do chladničky (2-3 dni vydrží).
Cesto rozdelíme na rovnaké bochníky a vyvaľkáme na veľmi tenko do guľatého tvaru.
Potrieme pretlakom, posypeme pizza korením, dáme šunku, kukuricu, šampiňóny (zbavené nálevu), posypeme strúhaným syrom, tuniakom (bez šťavy), pridáme baranie rohy a slaninu na ozdobu.
Pečieme vo vyhriatej rúre 180-200°C cca 15-17 min. (ideálne je piecť na špeciálnom plechu určenom na pizzu, ale dá sa aj na obyčajnom. Obyčajný plech je treba trošičku pomastiť pred pečením).
Špagety Garam Masala
1 saláma nakrajáná na kolieska | 1 balenie mrazenej kukurice | 1 balenie mrazeného hrášku | 1 pór | 1 balenie MAGGI spagiet | indické korenie garam masala | olej | 2 mrkvy
Na oleji osmažíme salámu, hrášok, kukuricu a pór, posypeme korením a smažíme.
Vedľa si uvaríme MAGGI Spagety nalámané na kúsky, po uvarení scedíme, pridáme do hrnca k ostaným surovinám, zamiešame, prehrejeme a nakoniec posypeme nastrúhanou mrkvou.
Rýchle cestoviny
200 g diétnej salámy | 1 konzerva šampiňónov | 150 g Nivy | smotana | trochu mlieka | olej | 1 menší pór | 2 lžička MAGGI Harmónie Chuti
Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na oleji opražíme nakrájaný pór, salámu a šampiňóny. Pridáme rozmrvenú Nivu, smotanu, mlieko a dochutíme MAGGI Harmóniou Chuti. Omáčku chvíľu povaríme a premiešame s cestovinami.
Labužnícke cestoviny
2 cibule | 2 červené cibule | 125 g šampiňónov | 300 g cestovín MAGGI Vretená alebo Kolienka | 60 g hrozienok | 300 g vareného kuracieho mäsa | 300 g nízkotučného syra | 150 g nivy | 3 lyžice parmezánu | soľ, čierne korenie, cesnak, prípadne bylinky | 1 lyžička olivového oleja
Nakrájame očistenú cibuľu,šampiňóny a cesnak na väčšie kúsky. Všetko orestujeme na oleji, osolíme, okoreníme. Primiešame už uvarené kuracie mäso a hrozienka. Vložíme do zapekacej misy a premiešame s teplými, čerstvo uvarenými cestovinami Maggi, do ktorých sme rozmiešali tavený syr. Všetko posypeme parmezánom a strúhanou nivou.
Zapekáme v rúre asi cca 10-15 minút pri 150 stupňoch.

Zapekané cestoviny - pre začiatočníkov
400 g cestovín (môže byť i viac) | 10 dkg salámy | 10 dkg tvrdého syra | 1 štipka soli | 1 štipka tymiánu | 1 štipka bazalky | 1 štipka mletej červenej papriky | 1 štipka čierneho korenia | 1 lyžička sójovej omáčky | 10 lyžíc kečupu | 1 lyžička horčice
Cestoviny dáme variť do osolenej vody, kým sa budú variť, na panvici opečieme na malé kocky nakrájaný salám, po cca 2 minútach pridáme kečup (podľa uváženia, radšej viac ako menej), horčicu, červenú papriku, korenie, sójovú omáčku, soľ a bazalku s tymiánom. Cca 3-5 minút spolu necháme piecť na miernom ohni a potom zamiešame spolu s cetovinami na hlbokom pekáči, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry na 15-20 minút pri teplote 190°C.
Šunkové fliačky
1 sáčok MAGGI Dobrý Hostinec Panvica -šunkové fliačky | 1 vajce | 1 lyžica oleja | brokolica a mrazená kukurica | 100 g tvrdého syra
MAGGI Dobrý Hostinec panvica šunkových fliačkov uvaríme podľa návodu.
Pridáme polievkovú lyžicu oleja, 1 rozšľahané vajce a orestujeme.
Zvlášť uvaríme v pare brokolicu s kukuricou. Na tanieri upravíme na fliačky vrstvu zeleniny a posypeme syrom.
Mušličkový šalát
1 balenie MAGGI Mušličiek | 1 konzerva kukurice | 1 konzerva hrášku | 20 dkg diétnej salámy | 10 dkg sterilizovaných uhoriek | 15 dkg údeného syra | 3 vajíčka uvarené natvrdo | 1 lyžica MAGGI Tatarky
Mušličky dáme do osolenej vody uvariť. Scedíme mušličky a postupne pridávame hrášok, kukuricu, diétnu salámu, syr, uhorky, vajce. Všetko pokrájame na drobno. Pridáme tatársku omáčku, dochutíme a zmiešame. Môžeme podávať.
Cestovinový šalát
1/2 balenia Maggi cestovín | 5 paradajok | 3 papriky | 40 dkg točenej salámy alebo inej údeniny | 4 vajcia | 20 dkg tvrdého syra | 5 sterilizovaných uhoriek | 1 biely jogurt | 1 balenie majonézy | 1 lyžička soli
Uvaríme cestoviny. Po odkvapaní a vychladnutí pridáme na kocky nakrájané paradajky, papriku, uhorky, natvrdo uvarené vajce a salámu.
Ďalej pridáme najemno nastrúhaný syr, jogurt a majonézu.
Všetko zamiešame a osolíme podľa chuti.
Ružový šalát
1 čínska kapusta | 300 g červenej kapusty | 1 balenie MAGGI Kolienka | 200 ml kyslej smotany | 1 konzerva tuniaka | 200 g strúhaného syra | 3 cesnaku | 100 g mäkkého syra | 50 ml mlieka | 3 lyžičky horčice | 1 štipka čierneho korenia | 1 štipka MAGGI Veggy
Cestoviny uvaríme a scedíme. Čínsku aj červenú kapustu na tenko nakrájame a posolíme, aby kapusta zmäkla. V miske zmiešame smotanu, nastrúhaný syr, mlieko, koreniny, mäkký syr, horčicu a pretlačený cesnak. Cestoviny zmiešame s kapustou, tuniakom a zalejeme zmesou.
Miešaný šalát
2 balenia MAGGI cestovín (Mušličky, malé kolienka) | 500 ml kyslej smotany | 250 ml majonézy | 250 g sterilizovaného hrášku s mrkvou | 2 vajcia (uvarené na tvrdo) | 1 sterilizovaná uhorka | 1 kápia | soľ | citrónová šťava | mleté čierne korenie
Cestoviny uvaríme, necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme na tvrdo, zeleninu pokrájame ma malé rezance. Majonézu zmiešame s kyslou smotanou a vmiešame do cestovín. Pridáme zeleninu, dochutíme: soľ, korenie, citrónová štava. Necháme odležať 30 minút na chladnom mieste.
Cestovinový šalát
1 šalátová uhorka | 4 paradajky | 1 paprika ( zelená, červená) | 4 vajíčka na tvrdo | 5 dkg šunky | 1 konzerva kukurice v sladkom náleve | 400 g cestovín podľa vlastného výberu | 2 štipky soli | 1 štipka čierneho korenia | 1 ml balenie tatárskej omáčky
Do vriacej vody dáme uvariť cestoviny (najlepšie špirálky), uvarené ich scedíme a necháme vychladnúť.
Medzitým olúpeme uhorku, vajíčka uvarené na tvrdo. Paradajky, papriku, uhorky, vajíčka, šunku pokrájame na malé kocky, pridáme celú konzervu kukurice bez šťavy a všetko premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. Posledné pridáme uvarené cestoviny, ktoré musia byť vychladené. Nakoniec pridáme tatársku omáčku a premiešame. Necháme odstáť v chladničke polhodinu a môžeme poddávať.
Jarný cestovinový šalát
250 g MAGGI Vretená | 150 g diétnej salámy (šunka) | 3 vajcia (uvarené natvrdo ) | 2 jarné cibuľky | 1 konzerva sterilizovanej kukurice (môže byť aj mrazená) | 1 konzerva sterilizovaného hrášku (môže byť aj mrazený) | 1 lyžica kečupu | 1 lyžica Worchester omáčky | 3 sterilizované uhorky | 1 tatárska omáčka | 1 šalát (hlávkový, ľadový) | 1 čerstvá paprika (červená) | 1 lyžička citrónovej šťavy
Cestoviny uvaríme v slanej vode "al dente", prepláchneme studenou vodou.
Salámu alebo šunku pokrájame na slížiky.
Cibuľku, uhorky, papriku a vajcia uvarené natvrdo pokrájame.
Pridáme kukuricu a hrášok.
Všetko jemne premiešame a zmiešame s pripraveným dressingom.
Dressing: Tatársku omáčku, kečup, worchester, citrónovú šťavu, soľ, mleté korenie zmiešame.
Šalát pred podávaním necháme v chladničke 2-3 hodiny odstáť.
Pripravený šalát podávame na šalátovom liste.
Zapekané špagety
1 balenie MAGGI Špagiet | 1 konzerva bravčového vo vlastnej šťave | 1 zelená papriky | 2 rajčiny | kečup | horčica | soľ, korenie | 1 kocka MAGGI Bylinky bazalka a tymián | tvrdý syr | 1 cibuľa
Uvaríme MAGGI Špagety.
Potom nakrájame cibuľu a necháme ju smažiť.
Pridáme konzervu mäsa a dobre miešame, aby sa mäso pekne rozpadlo. Pridáme nakrájanú papriku, rajčiny, soľ, korenie, MAGGI Bylinky bazalka a tymián, trošku kečupu a trošku horčice a poriadne premiešame.
Zmes poriadne zmiešame so špagetami a vyklopíme do zapekacej misky. Posypeme nastrúhaným syrom a zapekáme pri cca 180 stupňoch asi dvadsať minút, až bude syr pokiaľ syr nezozlatne.
Cestoviny s kuracím mäsom
1 balíček špagiet | 30 dkg kuracieho mäsa | 15 dkg tvrdý syr (môže byť aj údený) | 1 pochúťková smotana | soľ | červená paprika | MAGGI Harmónia chuti | 1 cibuľa | 1 lyžica oleja
Na rozpálenom oleji opečieme cibuľu, pridáme červenú papriku a pokrájané kuracie prsia na rezance. Opečieme ich do biela ochutíme soľou a MAGGI Harmóniou chuti. Necháme dusiť. Uvaríme si špagety.
Pripravíme si zapekaciu misu, ktorú potrieme maslom alebo olejom.
Dáme do nej polovicu vyvarených špagiet, udusené mäso aj so šťavou ktorú si pustilo a zakryjeme druhou polovicou špagiet.
Navrch dáme nastrúhaný syr a zalejeme šľahačkovou smotanou.
Najskôr to pečieme zakryté v rúre na 180 stupňov asi 20 minút a potom to odokryjeme a ešte zapečieme.
Spaghetti all "Amatriciana"
200 g anglickej slaniny - pancetta | olivový olej | MAGGI Bylinky cesnak -petržlenová vňať | 1 kg ošúpaných rajčín v konzerve | soľ, | 1 MAGGI Špagety | parmezán alebo ovčí syr pecorino romano | 1 cestoviny | peperončino
Slaninu nakrájame na kocky, zľahka opražíme na troche olivového oleja. Pridáme MAGGI Bylinky cesnak - petržlenová vňať, rajčiny z konzervy, osolíme, pridáme trochu peperončina. Scedené MAGGI cestoviny dáme do rajčinovej omáčky, zamiešame, pridáme veľa nastrúhaného parmezánu alebo ovčieho syra pecorino romano, zamiešame a podávame.
Cestoviny so syrovou omáčkou
1 balenie cestovín | 1 šľahačková smotana | 20 dkg šunky | 10 dkg údeného syra | 10 dkg eidamu | 1/2 póru
Uvaríme cestoviny.
Na masle speníme pokrájaný pór a na rezance pokrájanú šunku. Potom pridáme pohár smotany. Až sa smotana začne variť pridáme syr a necháme ho v omáčke rozpustiť.
Nakoniec všetko zmiešame s cestovinami. Porcie na tanieri môžeme opäť posypať nastrúhaným syrom.
Knedľa varená v obrúsku
400 g zemiakov | žemle | soľ | 1 štipka mletého čierneho korenia
Surové zemiaky umyjeme, olúpeme, najemno postrúhame, menšiu časť vylúhovanej vody z nich zlejeme a pridáme na malé kocky pokrájané žemle, osolíme, okoreníme a premiešame. Obrúsok namočíme do studenej vody, dobre vyžmýkame a zabalíme do neho pripravené cesto v tvare podlhovastej knedle. Obrúsok na oboch koncoch dobre zviažeme. Knedľu v obrúsku vložíme do horúcej osolenej vody a pri miernom ohni varíme asi 40 minút. Podávame k varenému údenému mäsu, gulášu a podobne.
Žemľové knedličky
žemle | 40 g múky | 20 g masti | vajcia | soľ
Žemle pokrájame nadrobno a opražíme na masti. V mise z múky, 2 vajec a potrebného množstva vody vypracujeme cesto. Vymiešame ho nahladko a pridáme k nemu opražené žemľové kocky. Potom formujeme knedličky, vkladáme do horúcej slanej vody a varíme ich podľa veľkosti 5 - 8 minút. Podávame ako prílohu k omáčkam, najmä divine.
Syrová omáčka
3 hrnčeky vody alebo vývaru | 1 šálok smotany | 5 lyžíc nastrúhaného syra | 2 lyžice Palmy maslovej | 1 lyžica hladkej múky | korenie | bobkový list | soľ
Na Palme maslovej osmažíme najemno pokrájanú cibuľu. Zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Zalejeme vodou alebo vývarom, dobre rozšľaháme, pridáme soľ, korenie, bobkový list a varíme asi 15 minút. Primiešame syr, smotanu a varíme ešte 5 minút. Podávame k mäsu.

Cesnaková studená omáčka
60 g mladého cesnaku | 3 dcl jogurtu | soľ | biele korenie
Očistený cesnak nakrájame na malé rezance a pomiešame s jogurtom. Osolíme, pridáme korenie a necháme vychladiť. Omáčka je vhodnou prílohou k ovarenému kolenu.

Hrnčekové knedle
1 hrnček hrubej múky | 1 hrnček mlieka | vajcia | soľ | starší rožok.
Zmiešame múku, mlieko, žĺtky a soľ. Rožok pokrájame na kocky a pridáme do cesta. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.
Štyri hrnčeky vytrieme maslom, vysypeme múkou a naplníme do 3/4 cestom. Dáme do hrnca s vodou tak, aby voda siahala do polovice výšky hrnčeka. Prikryté varíme približne 25 minút.

Zemiakové knedle k údenému mäsu
100 g zemiakov | 300 g polohrubej múky | žĺtok | 1 lyžica soli | 1 lyžica masla
Uvarené a pretlačené zemiaky spracujeme s výberovou polohrubou múkou, žĺtkom, soľou a maslom. Z cesta vytvarujeme hrubší šúľok rukami namočenými v studenej vode. Čistú plátenú handričku namočíme, šúľok do nej zabalíme a varíme podľa veľkosti 30-40 minút v slanej vode. Niťou krájame na úhľadné plátky. Takto pripravené zemiakové cesto môžeme použiť aj na prípravu slivkových knedlí, lokší, šúľancov, bryndzových pirohov a pod.

Pečivové knedle
2 dcl vody | vajíčka | kávová lyžička soli | polohrubá múka | rožkov
Do vody rozmiešame 2 celé vajíčka, pridáme soľ a polohrubú múku. Múky dáme toľko, aby cesto vyzeralo ako kysnuté. Pridáme 15 rožkov nakrájaných na kocky a dobre premiešame. Ruky si namočíme do vody a tvarujeme guľky. Čím sú tvrdšie, tým sú chutnejšie. Potom ich dáme do vriacej osolenej vody a varíme 30 minút. Občas ich vo vode otočíme. Po vybratí ich jemne popicháme hrubšou ihlou alebo vidličkou.

Kysnutá knedľa
25 dkg hrubej múky | 2 dkg masti | 1 dkg droždia | 2 dcl mlieka | 6 žemlí | vajce | soľ
Do preosiatej múky pridáme droždie rozdrobené vo vlažnom mlieku, soľ, vajce. Vypracujeme cesto, do ktorého zamiešame pokrájané žemle opražené na masti a necháme na teplom mieste vykysnúť. Z vykysnutého cesta sformujeme valček alebo robíme knedle, ktoré varíme v osolenej vode podľa veľkosti asi 10-15 minút. Podávame k mäsám s omáčkou.

Dusená červená kapusta
cibuľa | rasca | kryštálový cukor | kapusta | bobkový list | soľ | ocot
Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji dosklovita. Pridáme rascu, chvíľu miešame, aby vznikla aróma, pridáme kryštálový cukor, trošku povaríme a nakoniec pridáme nakrájanú červenú kapustu, bobkový list, soľ a podlejeme octom, kvôli uchovaniu farby. Dusíme cca 40 minút a podľa chuti môžeme ešte na konci pridať ocot.


Moravská kapusta
80 g kapusty | cibuľa | 3 dkg údenej slaniny | soľ | 3 dkg masti | 2 dkg hladkej múky | zemiaky | ocot
Kapustu zbavíme hlúbovitých častí a pokrájame na rezance. Zalejeme horúcou vodou, osolíme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, rascu a na malé kocky pokrájanú slaninu. Uvaríme domäkka. Na masti upražíme hladkú múku, zalejeme vodou z kapusty a povaríme. Pridáme do kapusty spolu s postrúhanými zemiakmi a dodusíme. Nakoniec dochutíme octom.

Zemiaková knedľa
100 g zemiakov | 20 g hrubej múky | 20 g krupice | vajce | soľ | 3 g oleja
Umyté zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich postrúhame, premiešame s múkou a krupicou, s vajcom a osolíme. Z pripraveného cesta sformujeme knedľu, ktorú uvaríme v osolenej vode. uvarenú knedľu pomastíme a čiastočne vychladnutú pokrájame.
Mleté mäso na špagety
500 g mletého mäsa | 3 cesnaky | 4 rajčiny | 1 väčšia cibuľa | soľ, korenie, majoránka, karí, petržlenová vňať | 3 lyžice kečupu | 150 g syra (Niva, parmezán)
Nakrájame si cibuľu a necháme zosklovatieť a zružovieť. Pridáme mleté mäso a orestujeme do mäkka. Medzitým si sparíme rajčiny, olúpeme a nakrájame na kúsky. Mäso môžeme podliať troškou vody, ktorú necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme a pridáme karí. Nakoniec dochutíme i majoránkou a petržlenovou vňaťou. Pokrm posypeme syrom.
Makaróny a la Rénia
jedno balenie makarónov, 500g balenie kuracích pŕs, sójovú omáčku, olej, oregano, soľ, bazalku
Makaróny uvaríme obvyklým spôsobom. Na teflonovej panvici zohrejeme olej a pridáme prsia pokrájané na rezance. Trocha opečieme, pridáme sójovú omáčku, a koreniny. Keď je už mäso mäkké, zložíme panvicu z ohňa, pridáme scedené makaróny, premiešame a hneď podávame.
Rokfortová omáčka
2 dcl sladkej smotany, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 4 strúčiky cesnaku, 30 g masla, 150 g rokfortu

Roztopíme maslo a speníme v ňom rozdrvený cesnak, do ktorého prilejeme smotanu a povaríme. Vmiešame nastrúhaný syr, dochutíme koreninami a povaríme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Servírujeme k steaku alebo s cestovinami.