Leden 2010

Info o místnosti

24. ledna 2010 v 19:37 Info o místnosti
Vítejte na webovkách věnovaných naši místnosti RUČNÍ PRÁCE. Jsme pod sekci Koníčky a zájmi
Sme tu dva národy, Česko a Slovensko a máme se rádi.


Naše místnost byla založena aby si kdokoli mohl pokecat o ručních pracích, o pletení , háčkování, drhání, batikování, korálkování, vyšívání, aranžování, dekorovaní, ale i zahradničení, kutilství a všechno možné co koho napadne.
Taky o možnosti o vyměnování si předloh, návodu, obrázku a rad.
U nás jsou vítáni i ti, kteří nedělají žádné ruční práce, ale si jen chtějí pokecat o všem možném.

Pravidla místnosti

24. ledna 2010 v 19:23 Pravidla
Pravidla místnosti v souladu s pravidly na lide.cz

1. Pozdrav při vstupu do místnosti.

2. Vítáme všechny, kteří si chtějí poklábosit na téma ruční práce-pletení, háčkování, drhání, korálkování, batikování,aranžování, vyšívání, malování, zahradničení, ; nebráníme ani vstupu za účelem příjemně strávit volné chvíle v této místnosti.

3. Vyhazujeme za vulgární výrazy, osočování , netoleranci k druhým, otravování dobré atmosféry v místnosti i za porušování obecných pravidel chatu lide.cz. O vykopnutí nicku rozhoduje výhradně Stálý Správce, nebo aktuální správce místnosti, pouze však v souladu s těmito pravidly. Netolerujeme ani měnění nicků a podobných snah o obejití našich pravidel.

4. Je možno používat libovolné smajlíky i zkratky.


5. Při odchodu, pokud s tím není žádný problém , se rozloučíme.

Aktualny správci

24. ledna 2010 v 19:19 Aktuální správci
SAPOZ, Šárka, Zuzana79B, lowdrive


Chalupářské dobroty 1

7. ledna 2010 v 21:24 Kuchařské dobroty
POCHOUTKOVÁ SEKANÁ:
400 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra (Ementál), 150 g šunkového salámu (nakrájeného na kostičky), 1/2 lžičky sardelové pasty, 2 lžíce másla, 3 stroužky utřeného česneku, pepř, sůl. Maso osolíme, opepříme, sardelovou pastu utřeme s máslem do pěny a dobře promícháme s ostatními surovinami. Vytvarujeme šišku, zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladničce. Druhý den pečeme na tuku s nakrájenou cibulí. Podléváme vodou, když cibule zezlátne, přidáme Masox, občas přeléváme vypečenou šťávou a upečeme. Sekanou můžeme také upéct v alobalu na sucho. Podáváme s bramborovou kaší, saláty.
SEKANÁ V BRÁNICI:
1 kg mletého bůčku, 2-3 vejce, 1 jemně nakrájená cibule, 4 stroužky prolisovaného česneku, 4 lžíce smetany, Vegeta, špetka strouhaného muškátového oříšku, majoránka, pepř, sůl. Vše promícháme, pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Rozprostřeme na bránici, poklademe natvrdo vařenými vejci (nebo klobáskami). Zavineme, dáme do pekáčku, podlijeme vodou a pomalu pečeme. Podáváme s bramborovou kaší, kyselou okurkou nebo po studenu s chlebem, hořčicí a křenem.
ZAPEČENÁ SEKANÁ SE ZELENINOU:
500 g mletého hovězího masa (nebo polovina sójového masa), 3 jarní cibulky, 3 rajčata nakrájená na kostky, 4 lžíce vařené mrkve nakrájené na kostky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky sekané petrželky, česnek, pepř, sůl. Maso podusíme na jemně nakrájené cibulce, smícháme se zeleninou, kořením, vejci, zahustíme strouhankou. Řidší hmotu rozetřeme do vymazané zapékací mísy, zakryjeme 3 plátky libové anglické slaniny. Pečeme asi 30 minut.
PLZEŇSKÝ KARŠOUCH:
250 g předního hovězího masa, 300 g vepřového bůčku (nebo plecka), 300 g syrových brambor, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, česnek, majoránka, pepř, sůl. Maso umeleme, brambory nastrouháme na křenovém struhadle, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách. Můžeme také kousky hmoty obalit v trojobalu jako řízek a usmažit.
BŮČKOVÉ ŘÍZKY:
1 kg mletého vepřového bůčku, 150 g strouhaného sýra, 2 vejce, pepř, sůl. Maso smícháme s vejcem, strouhaným sýrem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme váleček, dáme do alobalu a necháme do druhého dne uležet do chladu. Krájíme na plátky, obalujeme v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
KARBANÁTKY Z PEČENÉHO MASA:
Stejné množství pečeného masa smícháme se stejným množstvím vařených brambor. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na tuku zpěněnou cibulku, zahustíme houskou namočenou v mléce. Vše spojíme vejcem, tvarujeme karbanátky a smažíme po obou stranách.
PIVNÍ NOKY Z MLETÉHO MASA:
500 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka, pepř, sůl. Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou. Ze směsi pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku z vejce, hladké mouky, piva, trochy Solamylu, pepře a soli. Smažíme v rozpáleném oleji.
BRAMBOROVÉ KOTLETY:
750 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, pepř, sůl. Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, pepř, sůl a vymícháme husté těsto. Rozdělíme na 6 kousků, tvarujeme placky jako kotlety, obalíme v mouce a usmažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s uzeninou, přeléváme houbovou, cibulovou nebo jinou omáčkou.
KARBANÁTKY Z RYBÍHO FILÉ:
500 g rybího filé, 2 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, pepř, sůl. Syrové filé a cibuli pomeleme na masovém strojku. Přidáme vejce, utřený česnek, pepř, sůl, zahustíme strouhankou a hladkou moukou. Tvarujeme menší karbanátky, které obalujeme v trojobalu a v rozpáleném tuku usmažíme dozlatova.
SUPER MŇAMKA:
Nařežeme na 4 cm proužky 1 kg nepříliš tučného vepřového hrudí (bůčku), osolíme, opepříme. Dáme do kameninového hrnce a necháme v chladu 24 hodin uležet. Druhý den nalijeme do pekáčku sklenici bílého vína, vložíme kousky masa a vaříme na ohni. Když začne víno vřít, maso pustí šťávu. Když se začne pražit, zmírníme plamen a maso opatrně opékáme. Pečeme asi 90 minut, občas obrátíme vařechou. Upečené vyjmeme ze sádla a necháme vychladnout.
MASOVÁ BÁBOVKA:
300 g vepřových jater, 1 vepřové koleno, 4 vepřové nožičky, 2 cibule, 1 petržel, 1 mrkev, 2 bobkové listy, nové koření, majoránka, pepř, sůl. Játra vaříme zvlášť ve vývaru z Masoxu asi 10 minut. Koleno, nožičky, zeleninu a koření uvaříme doměkka na hustou polévku. Maso, játra i zeleninu nakrájíme na nudličky a horké nalijeme do bábovkové formy. Po vychladnutí krájíme na řezy. Podáváme s cibulí, octem a tmavým pečivem.
MLETÉ MASO V ZELNÝCH LISTECH:
500 g mletého masa, 8 velkých zelných listů, 2 rohlíky, pepř, sůl. Zelné listy vaříme ve slané vodě doměkka, nesmí se trhat. Mleté maso osolíme, opepříme podle chuti, přidáme v mléce namočené rohlíky (nakrájené na kostičky) a promícháme. Naplníme zelné listy a ovážeme nití do válečku. Pečeme ve vymazané zapékací míse za mírného podlévání vodou doměkka. Válečky mají mít slabě karamelovou barvu. Na talíři je poléváme rozškvařenou slaninou, podáváme s hlávkovým salátem a vychlazeným pivem.
CHALUPÁŘSKÝ HAMBURGER:
500 g kabanosu, 2 rohlíky (navlhčené v mléce), 1 vejce, 1 cibule, pepř, sůl. Kabanos umeleme, smícháme s vejci, nadrobno nakrájenou cibulí, rohlíky, pepřem, solí. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme v mouce a v rozpáleném tuku prudce smažíme. Podáváme na rozkrojené žemli, pokapané kečupem (tatarskou omáčkou, hořčicí), s plátky hlávkového salátu, okurky.



Chalupářské dobroty

7. ledna 2010 v 21:23 Kuchařské dobroty
ŠPEKÁČKOVÝ ŠLEH:
Smícháme 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíci worcesteru, 2 lžičky hořčice, 2 kostky cukru a krátce necháme přejít varem. Nakrájíme na kostičky 10 oloupaných špekáčků (500 g), 2 cibule, vmícháme 2 majolky (nebo 1 velkou). Promícháme se studeným nálevem a necháme 2-3 dny uležet v chladu. Podáváme s vekou, pečivem nebo čerstvým chlebem.
UTOPENCI:
Krátce povaříme 1 a půl litru vody, 1 a půl litru octa, 3 lžičky krystalového cukru, 6 kuliček pepře a nového koření, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, 1 lžičku soli a necháme vychladnout. Špekáčky (párky) proložíme nakrájenou cibulí, okurkami, mrkví. Můžeme přidat i kousky křenu nebo feferonky. Zalijeme studeným nálevem, zavíčkujeme a necháme několik dnů uležet v chladu.
NAKLÁDANÝ HERMELÍN:
4 kolečka Hermelínu, koření (15 kuliček jalovce, lžička tymiánu, lžička rozmarýnu, špetka sladké papriky, pepře). Hermelíny podélně překrojíme, každý potřeme 1 stroužkem utřeného česneku, posypeme kořením a naskládáme do sklenice. Proložíme 2 bobkovými listy, 2 feferonkami. Zalijeme olejem a 1-2 dny necháme uležet v chladu.
TVARŮŽKY V KABÁTKU:
Kulaté tvarůžky rozpůlíme, z každé strany jednoho plátku dáme plátek jablka a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalíme v trojobalu a smažíme po obou stranách.
PLNĚNÉ TVARŮŽKY:
Kulaté tvarůžky podélně rozkrojíme, potřeme játrovou paštikou, položíme plátek cibule a spojíme. Obalíme v těstíčku z mléka, mouky a vejce. Smažíme v rozpáleném tuku.
JEDNODUCHÁ SEKANÁ:
1 kg vepřového masa z plecka, 3 lžíce Vegety, 2,5 dl šlehačky, 1 bílek. Maso umeleme, promícháme s Vegetou a šlehačkou. Tvarujeme šišku, dáme na pekáč, potřeme bílkem a upečeme.
ŠPEKOVÁ SEKANÁ:
1 kg vepřového masa, 2 paprikové klobásy, 1 cibule, 1 palice česneku, 2 vejce, 300 g slaniny, 1 rohlík namočený v mléce, trocha strouhanky, pepř, sůl. Maso pomeleme s klobásou, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky. Vše dobře propracujeme s ostatními surovinami a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Tvarujeme šišky sekané, posypeme sezamovým semínkem a upečeme.

Zelenina 1

7. ledna 2010 v 21:22 Kuchařské dobroty
ZELNÝ SALÁT:
1 středně velká hlávka zelí, 4 lžíce česnekového oleje (lze nahradit olejem a 4 prolisovanými stroužky česneku), 1 lžička sójové omáčky, citronová šťáva (citrónka), pepř, sůl. Nakrouhané zelí smícháme se všemi surovinami a necháme v chladu rozležet. Podáváme s černým chlebem, zdobíme proužky červené papriky.
ZELNÝ SALÁT S ROZINKAMI:
400 g bílého hlávkového zelí, jablko, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce celeru (drobně nakrájeného), 1 lžíce oleje, 1 lžička octa, 2 lžíce majolky, pepř, sůl. Jemně nakrouhané zelí smícháme se všemi přísadami a necháme chvíli odležet.
HLÁVKOVÝ SALÁT S VLAŠSKÝMI OŘECHY:
1 hlávka salátu, 10 vlašských ořechů, 3 lžíce oleje, trocha octa, hořčice, pepře, soli. Salát roztrháme na menší kousky, vmícháme sekaná ořechová jádra a zalijeme omáčkou z ostatních přísad. Zdobíme petrželkou.
ŘEPA S ČESNEKEM:
Červenou řepu uvaříme doměkka, nahrubo nastrouháme, osolíme a smícháme s pochoutkovou smetanou a několika stroužky utřeného česneku. Salát je pěkně barevný a chutná s vařeným uzeným masem nebo se šunkou.
JABLKA A KEDLUBNY:
3 jablka, 3 kedlubny, 2 lžíce oleje, 1 bílý jogurt, pažitka, sůl. Oloupaná jablka a kedlubny nastrouháme nahrubo, smícháme s olejem, jogurtem, špetkou soli a pažitkou. Necháme vychladit.
VESNICKÝ BRAMBORÁK:
400 g syrových brambor, 150 g sterilovaného zelí, 150 g měkkého salámu, 70 g polohrubé mouky, 2 vejce, česnek podle chuti, drcený kmín, majoránka, sůl. Nastrouhané brambory smícháme s nadrobno pokrájeným zelím, kostičkami salámu a ostatními surovinami. V rozpáleném tuku smažíme malé bramboráčky.
CMUNDA ŠÉFA KUCHYNĚ:
8 smažených bramborových placků, 400 g kysaného zelí, 500 g pečeného jaternicového prejtu. Každý bramborák naplníme do poloviny kysaným zelím, jaternicovým prejtem a přeložíme. Cmunda musí být čerstvě upečená, zelí a prejt hodně teplé.
OBLOŽENÉ BRAMBORÁKY:
1 kg syrových brambor oloupeme, polovinu nastrouháme najemno, druhou nahrubo. Osolíme, přebytečnou vodu slijeme, přidáme 1 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci majoránky, pepř, sůl. Promícháme a na rozpáleném tuku smažíme malé bramboráky. Na pánvi opečeme 300 g vepřového masa nakrájeného na nudličky, na kolečka nakrájenou cibuli, na proužky nakrájené 3 papriky, osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Rozdělíme na bramboráčky, zdobíme rajčaty a petrželkou.

Zelenina

7. ledna 2010 v 21:22 Kuchařské dobroty
ZAPEČENÁ SÝROVÁ MÍSA:
1 kg předvařených brambor, 3-4 rajčata, 3-4 papriky, 200 g tvrdého sýra (s větším obsahem tuku), 2,5 dl smetany, drcený pepř, sůl. Do vymazané, strouhankou vysypané zapékací mísy poklademe vrstvu na tenké plátky nakrájených brambor, osolíme, posypeme pepřem, poklademe kousky rajčat, papriky, zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, poslední budou brambory. Zalijeme vlažnou smetanou a posypeme zbytkem sýra. V předehřáté troubě zapečeme.
KVĚTÁK "POD ČEPCEM":
1 květák, 400 g mletého masa, 2 vejce, 1 cibule, strouhaný muškátový oříšek, pepř, sůl. Do mletého masa vmícháme drobně nakrájenou cibuli, vejce, přidáme 1/8 l vody, osolíme, opepříme, ochutíme muškátem. Do vymazané zapékací mísy naskládáme růžičky uvařeného květáku, ochucené mleté maso. Zapékáme asi 50 minut, před dopečením položíme na povrch 2 lžíce másla.
KVĚTÁK SE SÝROVOU ČEPICÍ:
1 květák, 100 g šunky, 150 g strouhaného sýra, 50 g másla, 1 šlehačka, 1 vejce, 1 dl mléka, 5 lžic hladké mouky, pepř, sůl. Do vymazané zapékací mísy naskládáme růžičky uvařeného květáku, nakrájenou šunku a zalijeme bešamelovou omáčkou. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozšleháme mléko se šlehačkou, osolíme, opepříme a vymícháme omáčku. Strouhaný sýr rozmícháme s vejcem, nalijeme na bešamel a zapečeme při teplotě 185 °C.
LAHODNÉ PLNĚNÉ PAPRIKY:
1 játrová paštika, 200 g másla, 200 g šunky, 1 větší drobně nakrájená cibule, pepř, sůl. Šunku umeleme (drobně nakrájíme), smícháme s paštikou, máslem, cibulí, osolíme, opepříme a plníme do paprik. Zapečeme v troubě.
ŠPENÁTOVÝ NÁKYP:
300 g mraženého špenátu, 2 vejce, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 100 g strouhaného sýra (Gouda), pepř, sůl. Špenát pod pokličkou podusíme, vmícháme utřený česnek se solí, žloutky, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Ušleháme tuhý sníh z bílků, vmícháme polovinu sýra a spojíme se špenátem. Zapékací misku vymažeme 2 lžícemi másla, naplníme špenátem, posypeme zbytkem sýra a ve vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut.
SALÁT Z CUKETY A ČERVENÉHO ZELÍ:
300 g cukety (nahrubo nastrouhané), 300 g červeného zelí (nakrájeného na tenké nudličky), 1 cibule, 1 stroužek česneku (podle chuti). Cuketu necháme na cedníku okapat, zelí osolíme a necháme hodinu odležet (vodu slijeme). Cuketu i zelí promícháme, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zalijeme zálivkou. Smícháme 1 dl červeného vína, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 1 lžíci hořčice a špetku mletého pepře, salát dobře promícháme a necháme v chladu rozležet, osolíme podle chuti.
BROKOLICOVÝ SALÁT S KVĚTÁKEM:
1 uvařená brokolice, 1 uvařený květák, 2 vejce natvrdo, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce strouhaného křenu, pepř, sůl. Brokolici a květák nasekáme na kousky, olej smícháme s octem, hořčicí, křenem, pepřem a solí podle chuti a lehce promícháme. Vychlazený salát posypeme jemně nasekanými vejci.
SALÁT S KUKUŘICÍ A TUŇÁKEM:
4 rajčata, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 hlávka ledového salátu, 1 plechovka kukuřice, 1 tuňák ve vlastní šťávě, 1 bílý jogurt, 2 vejce natvrdo, citrónová šťáva. Smícháme podle chuti 6 lžic octa, cukr, pepř a sůl. Zálivkou přelijeme nakrájenou zeleninu a kukuřici. Okapaného tuňáka rozmačkáme lžící a vmícháme do jogurtu. Osolíme, opepříme, pokapeme citronem. Smícháme dohromady, posypeme nakrájenými vajíčky, ozdobíme kolečky citronu a bylinkami. Podáváme s bílým pečivem.

Brambory

7. ledna 2010 v 21:21 Kuchařské dobroty
ZAPÉKANÉ STROUHANÉ BRAMBORY:
Uvařené brambory nastrouháme na hrubém struhadle, stejné množství nastrouháme i tvrdého sýra. Smícháme, osolíme a dáme do máslem vymazané zapékací misky. Pečeme v troubě asi 30 minut.
BRAMBORY "KANADA":
Uvařené brambory částečně "rozšťoucháme", osolíme. Žampiony (1 balení na tácku) nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z 1/2 citronu a na másle podusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou a odstavíme. Do máslem vymazané zapékací mísy dáme brambory, žampiónovou směs, lehce osolíme a zasypeme vrstvou hrubě nastrouhaného sýra (150-200 g). Upečeme dozlatova.
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY:
Vařené brambory nakrájíme na plátky a v zapékací míse střídavě prokládáme masem z vepřové konzervy (na tuku z vepřové konzervy zpěníme cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, mletý kmín a chvíli orestujeme), horní vrstva jsou brambory. Zalijeme zakysanou smetanou (mlékem), ve které jsme rozšlehali 3 vejce, trochu mleté papriky, pepře, soli a zapečeme.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S MLETÝM MASEM:
Smícháme 300 g mletého masa, 1 žemli (namočenou v mléce), 1 vejce, 1 nakrájenou cibuli, 1 lžičku hořčice, pepře, soli. Do vymazaného pekáče (remosky) klademe vrstvu předvařených brambor nakrájených na plátky, mletého masa a brambor. Posypeme petrželkou, zalijeme 2 vejci rozšlehanými s 1 dl mléka a 1 lžící kečupu. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Fazole

7. ledna 2010 v 21:20 Kuchařské dobroty
FAZOLE S UZENÝM:
1 uzené koleno, 1 velká plechovka červených fazolí, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3 dl mléka, ocet, cukr, sůl. Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli doměkka, zaprášíme moukou a vymícháme jíšku. Zalijeme mlékem a prochladlým vývarem z uvařeného kolena. Přidáme fazole z konzervy (nebo předem namočené a uvařené), provaříme. Okyselíme, osolíme a osladíme podle chuti. Obrané maso z kolena dáme do omáčky, prohřejeme. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem.
KOVBOJSKÉ FAZOLE:
Na rozpálené slanině osmažíme dozlatova cibuli, přidáme 2-3 stroužky česneku, 200 g nakrájené uzeniny (klobása, párek), orestujeme, vmícháme 250 g sterilovaného leča a 400 g předem uvařených fazolí, kečup, mírně podlijeme vodou, dochutíme pepřem a solí. Podáváme s celozrnným pečivem.
CHALUPÁŘSKÝ BORŠČ:
200 g paprikové klobásy, 100 g uzené slaniny, 200 g brambor, 100 g cibule, 100 g rajčat, 100 g červené řepy, 100 g kysaného zelí, 100 g kořenové zeleniny, 150 g bílého jogurtu, bobkový list, nové koření, sůl. Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme společně s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, zeleninu, několik bobkových listů a nové koření. Zalijeme 2 litry vody, osolíme a uvaříme doměkka. Ochutíme, mírně osladíme a na talíři zahustíme lžící jogurtu. Podáváme s tmavým pečivem.
CHATOVÁ HOUBOVKA:
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme 1 lžící polohrubé mouky, osmažíme dorůžova. Zalijeme houbovým vývarem z Knorr kostky a rozšleháme. Zvlášť na malém množství tuku osmažíme nakrájené houby s kmínem. Přidáme do polévky, povaříme, podle chuti osolíme. Zavařujeme nudle - nejlépe chutnají domácí.

Gulášky

7. ledna 2010 v 21:20 Kuchařské dobroty
GULÁŠ TROCHU JINAK:
Z hovězího masa, cibule a obvyklých přísad připravíme guláš, přidáme o něco více pálivé papriky, aby byl ostřejší. Podáváme s hodně očesnekovanou topinkou, přes kterou guláš na talíři přelijeme. Ozdobíme na kolečka pokrájenou cibulí. I taková malá změna udělá z obyčejného guláše chuťovku.
PIKANTNÍ GULÁŠ NA ŽAMPIONECH:
750 g hovězího masa (nejlépe kližky), 250 g žampionů, 3 velké cibule, 5 stroužků česneku, Solamyl, 1 sklenka červeného vína, pepř, sůl. Maso nakrájíme, osolíme, opepříme a obalíme v Solamylu. Na tuku zprudka opečeme a potom vyjmeme. Ve výpeku osmahneme pokrájenou cibulku, česnek, žampiony. Po 5 minutách přilijeme víno a za stálého míchání uvedeme do varu. Vložíme zpět maso a dusíme doměkka.
ŠPEKÁČKOVÝ GULÁŠ S PÓRKEM:
Na tuku zpěníme jemně nakrájené 2 cibule, přidáme 500 g nakrájeného pórku a krátce osmažíme. Rozpustíme 1 lžičku sladké papriky, zalijeme vodou a přidáme 8 špekáčků nakrájených na kolečka, kmín, sůl, 4 velké brambory nakrájené na kostičky a uvaříme. Můžeme zalít smetanou rozšlehanou s moukou a dobře povařit.

RYCHLÁ SVÍČKOVÁ PEČENĚ:

7. ledna 2010 v 21:19 Kuchařské dobroty
RYCHLÁ SVÍČKOVÁ PEČENĚ:
Na tuku rozpustíme 1 lžičku krupicového cukru a zakápneme worcesterem, orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel. Na zeleninový základ dáme hovězí maso, koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián) a za občasného podlévání pečeme doměkka. Zeleninu vyjmeme (bobkový list vyndáme) a rozmixujeme. Zahustíme kysanou smetanou s trochou mouky, povaříme. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

PIVNÍ ROŠTĚNKY:

7. ledna 2010 v 21:18 Kuchařské dobroty
PIVNÍ ROŠTĚNKY:
Roštěnky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dl piva a necháme v chladničce do druhého dne uležet. Lehce opepříme a na oleji opečeme 4 minuty po obou stranách (jako minutku). Na hotové roštěnky posadíme "volské oko", obložíme cibulí nakrájenou na kolečka, přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a chvíli povaříme.

ROŠTĚNKY ZA ODMĚNU:

7. ledna 2010 v 21:18 Kuchařské dobroty
ROŠTĚNKY ZA ODMĚNU:
Roštěnky naklepeme a nařízneme. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v rozpáleném tuku. Měkké maso naskládáme na vymazaný plech, každý plátek zakryjeme kopečkem ušlehaného sněhu z bílků, mírně osolíme. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě zapečeme.

HOUBAŘOVA DOBROTA:

7. ledna 2010 v 21:16 Kuchařské dobroty
HOUBAŘOVA DOBROTA:
300 g vepřového masa osolíme a za občasného podlévání upečeme v troubě. Na másle podusíme 300 g různých hub, ochutíme kmínem, pepřem a solí. Upečené maso nakrájíme na plátky, položíme do vymazaného pekáče, zasypeme houbami a zalijeme 3 vejci rozšlehanými v 1/2 l mléka. Posypeme strouhaným sýrem, sekanou petrželkou a v troubě zapečeme.

UZENÉ S MRKVÍ:

7. ledna 2010 v 21:15 Kuchařské dobroty
UZENÉ S MRKVÍ:
Uzenou rolku (i jiné libové uzené maso) nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku. Lehce podlijeme vodou, přidáme Masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a společně dusíme. Zahustíme hladkou moukou, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory.

ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE:

7. ledna 2010 v 21:15 Kuchařské dobroty
ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE:
4-8 plátků krkovice, 300 g strouhaného sýra, 1 šlehačka sůl. Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Osmažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Do vymazaného pekáče naskládáme osmažené plátky, zasypeme je sýrem a zalijeme šlehačkou. V předem vyhřáté troubě zapečeme, podáváme s hranolky.

KRKOVIČKA S JABLÍČKY A CIBULÍ:

7. ledna 2010 v 21:14 Kuchařské dobroty
KRKOVIČKA S JABLÍČKY A CIBULÍ:
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opaprikujeme. Naskládáme do pekáčku společně s pokrájenou cibulí a odkryté upečeme doměkka. K masu přidáme na plátky nakrájená jablka a ještě chvíli dopečeme. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou.

WORCESTEROVÁ KRKOVICE:

7. ledna 2010 v 21:14 Kuchařské dobroty
WORCESTEROVÁ KRKOVICE:
Plátky krkovice osolíme a polijeme worcesterem. Prokládáme na kolečka nakrájenou cibulí, stlačíme a necháme do druhého dne odležet. Očistíme od cibule, narychlo opečeme a přidáme odloženou cibuli z marinády. Je-li maso tužší, dodusíme pod pokličkou.

MADLENČINA KOTLETA:

7. ledna 2010 v 21:13 Kuchařské dobroty
MADLENČINA KOTLETA:
4 kotlety, 1 nožka klobásy, 2 plátky šunky, 1 cibule, 1 rajče, 1 jablko, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého strouhaného sýra, grilovací koření, mleté jalovcové koření, sůl. Naklepané kotlety osolíme, potřeme grilovacím kořením a po obou stranách opečeme. Na dno olejem vymazané remosky dáme vrstvu nakrájené cibule, na kterou položíme polovinu kotlet. Posypeme kolečky pikantní klobásy osmažené spolu s plátky česneku a okořeníme jalovcovým kořením, překryjeme plátky šunky. Nahoru položíme zbytek kotlet, kolečka rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme doměkka, před dopečením posypeme ještě trochou strouhaného sýra smíchaného s nastrouhaným jablkem.