Červen 2010

Švédský tvarohový koláč

15. června 2010 v 14:36 | Šárka

Švédský tvarohový koláč



Dokonalé pečení bez velkého snažení! Nepotřebujete mít ani zkušenosti ani pekařskou výbavu a tento recept zvládnete s bravurou. Příprava tohoto koláče vám možná vyrazí dech, do těsta nepotřebujete žádnou tekutinu ani vejce, jednoduše suchou směsí se posype plech a v kombinaci s tvarohem je zaděláno na ten nejbáječnější tvarohový moučník, co znám. Lahodný pečený tvaroh se doslova rozplývá na jazyku. Při jeho konzumaci je dezertní vidlička nutností, protože ta křehká dobrota si zaslouží jemné zacházení.
Bez čeho se neobejdeme:
  • pečící mísa, event. plech
  • pečící papír
Na suchou směs potřebujeme:
  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
Tvarohová náplň:
  • 3 balení měkkého tvarohu (3 x 250 g)
  • 3 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka
  • hrst sušených brusinek (zlatých rozinek)
  • rum na namočení brusinek a rozinek (nebo kapka rovnou do tvarohové náplně)
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Polovinu směsi nasypeme na plech vyložený papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru a brusinek (rozinek), které jsme předem namočily v rumu. Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečící nádobě a zasypeme druhou polovinou suché směsi. Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Teplotu nastavíme na 180 °C a u horkovzdušné trouby máme za 45 minut pečeno, což poznáme dle zlatého máslového povrchu koláče a neopakovatelné vůně, která tento proces pečení provází.



první vrstva suché směsi

pro tvarohovou směs je vynikající použít brusinky i rozinky namočené v rumu

tvarohovou náplň vlijeme do formy a uhladíme stěrkou

zasypeme druhou polovinou suché směsi

poklademe plátky másla a vložíme do horké trouby

rozpuštěné máslo prosákne celým koláčem

při teplotě trouby 180 °C a 45 minutách bude koláč do křupava propečený a je vhodná doba se na něj vrhnout :-) Jen silní jedinci odolají.
Při krájení tohoto koláče se nepolekejte, že na dně formy zůstává trochu mouky. Koláč si ji ze spodní vrstvy vezme právě tolik, kolik bezpodmínečně potřebuje. Není to úžasně jednoduché? Tento starý recept je vhodné oprášit a opravdu ho alespoň jednou zkusit. Nebuďte líní - až ochutnáte nebudete chtít jiný. Pokud k němu použijete stylově sušené brusinky, dejte si švédský horký grog.